Může vás druhý manžel vyhodit z bytu, který je jeho? A co platí, pokud spolu „jen“ žijete?

Na začátku je láska a sen o společném bydlení. Pokud jeden z partnerů již byt nebo dům má, pak se zpravidla ten druhý k němu časem nastěhuje. Mezitím může dojít ke svatbě, ale také nemusí. Jenže život jde dál a někdy místo šťastného soužití dojde na hádky a výhrůžky typu: „Jestli se ti to nelíbí, tak se seber a vypadni.“

Byt patří druhému z manželů

V případě, že byt (obdobně také dům) patří pouze jednomu z manželů, pak tento využívá své vlastnické právo jako zásadní argument: „Byt je můj, a proto tě z něho mohu kdykoli vystěhovat. Tobě tady nic nepatří.“ Toto tvrzení je ovšem v rozporu se zákonem. Podle občanského zákoníku platí, že pokud manželé žijí v bytě, který patří jen jednomu z nich, okamžikem sňatku vzniká druhému z manželů právo na bydlení v tomto bytě (§ 744 občanského zákoníku).

Jeden z manželů má byt v nájmu

Obdobná situace nastává v případě, kdy jeden z manželů bydlí v bytě na základě nájemní smlouvy (tj. na rozdíl od předchozího případu není jeho vlastníkem). Stane-li se takový byt obydlím obou manželů, pak uzavřením sňatku vzniká nájemní právo oběma manželům společně (§ 745).

Může manžel byt prodat?

Jsou i takové situace, kdy manžel, jemuž byt patří, prohlásí: „Jdi si kam chceš, já byt prodávám.“ Tudíž opět vyhrůžka vyhazovem. Dle občanského zákoníku takovýto manžel nesmí byt, v kterém oba manželé společně bydlí, bez souhlasu druhého prodat. Pokud by takto učinil, může se druhý z manželů dovolat neplatnosti tohoto právního jednání (§ 747), což je ovšem po praktické stránce vždy problematické. Tudíž je lepší situaci ohlídat a písemně nesouhlasit, pokud by se snad k prodeji skutečně schylovalo.

Nejste manželé, jen spolu žijete

Z výše uvedeného vyplývá, že vás váš manžel(ka) nemůže z bytu, kde společně bydlíte, jen tak vystěhovat. Po dobu trvání manželství máte prostě ze zákona právo v bytě bydlet. (Samozřejmě druhou věcí je, nakolik je toto soužití náročné po psychické stránce.) Na rozdíl od manželství však občanský zákoník soužití druha a družky nezná, tudíž jim neposkytuje v této situaci žádnou ochranu. Proto pokud se v tomto svazku rozhodnete nastěhovat k partnerovi, mějte toto na paměti, a pamatujte na zadní kolečka.