Požáry na Jablonecku: Dvanáctihodinový zásah hasičů v Železném Brodě, jedenáct rodin evakuováno v Jablonci!

LIBERECKÝ KRAJ – Hned sedm požárů nízkých či výškových budov řešili tento víkend hasiči napříč celým krajem. Například o požár pergoly u rodinného domu, požár přístavku u rodinného domu, požár ohřívače v koupelně, požár sazí v komíně nebo požár hořlavého materiálu vlivem povrchové teploty spotřebiče. Ve dvou případech šlo však o několikahodinový zásah.

V Železném Brodě na Jablonecku vyjíždělo nad ránem k požáru půdního prostoru v činžovním domě 8 jednotek hasičů. Po příjezdu na místo plameny již šlehaly z okna střechy. Okamžitě byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči z objektu evakuovali celkem tři osoby a další dvě osoby zachránili. U jedné z osob došlo k vážnému popálení a druhá osoba se nadýchala zplodin hoření. „Jelikož činžovní dům měl plechovou střechu a nacházel se v husté zástavbě, bylo pro hasiče komplikované dostat se k ohni, který hořel v uzavřené půdní místnosti. Pomocí výškové techniky se jim podařilo dostat na střechu,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Požár se podařilo zlikvidovat až v odpoledních hodinách, zásah trval téměř 12 hodin. Kvůli silnému zakouření hasiči po celou dobu zasahovali v dýchací technice. Vzhledem k náročnosti zásahu byl povolán také speciální kontejner pro doplňování vzduchových lahví. Celková škoda byla stanovena na 1,5 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 3,5 milionu. Příčina události je v šetření.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen také přímo v Jablonci nad Nisou, kde se jednalo o požár v bytovém domě. Na místo vyjelo okamžitě šest jednotek hasičů. Jednalo se o požár jídla na plotně. Kromě samotného hašení museli hasiči rozebrat stropní podhledy a dohašovat skrytá ohniska ve stropě a ventilaci. Na místo události byl povolán pracovník krizového oddělení města kvůli zajištění náhradního ubytování pro 11 rodin. U jedné z osob došlo k nadýchání zplodin hoření a do péče si jí převzala zdravotní záchranná služba. Celková škoda události byla vyčíslena na 1,5 milionu korun. Uchránit se hasičům podařilo majetek za 14,5 milionu.

Foto: HZS LK