Poznejte příběh křehké krásy vánočních ozdob v Podkrkonoší

Zdobí váš vánoční stromeček barevné, stříbrné a lesklé zvonky, kouličky nebo postavičky zvířátek či Mikuláše? V Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem se seznámíte s historií foukaného skla, které je ozdobou vánočních stromků nejen u nás, ale i na celém světě.

Třpytivé kouzlo

Začátek příběhů vánočních ozdob je ve vzorkovně, kde se navrhují vzory a barvy. Pak již vše závisí na umu foukačů a malířů, kteří promění tenké sklo v krásnou vánoční ozdobu. Výroba vánočních ozdob v Podkrkonoší započala již v roce 1931 a stále trvá. V první části expozice „Tradice výroby vánočních ozdob” se seznámíte s perlařstvím a také můžete nahlédnout do perlařské dílničky. V dalších částech výstavy poznáte, jak vlastně samotná ozdoba vzniká. Musí se vyfouknout, nastříbřit, smočit v laku, nazdobit, uříznout stopku, záponkovat a nakonec uložit a zabalit do krabice.

Tradice výroby vánočních ozdob. Zdroj: muzeumdk.cz pro novinykraje.cz

Ve stálé expozici vánočních ozdob uvidíte na dva a půl tisíce kousků, některé jsou staré osmdesát let, jiné odpovídají nejnovějším trendům. Výstava je zajímavá i tím, že některé ozdoby uvidíte až po otevření skříně a šuplíků. Zároveň si v muzeu můžete zakoupit vánoční ozdoby nebo skleněná zvířátka jako dárek, suvenýr či jen tak pro radost.

Za historií města a textilního průmyslu

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem pro vás připravilo i stálou expozici, ve které poznáte nejen historii města, ale především textilního průmyslu. Vždyť v době největšího rozmachu tohoto průmyslového odvětví se městu říkalo „český Manchester”. Expozice nabízí celou řadu velmi zajímavých exponátů, které vám zpříjemní adventní čas.

Místo

Královéhradecký kraj, okres Trutnov, Dvůr Králové nad Labem

Kontakt

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem
Sladkovského 530, Dvůr Králové nad Labem
telefon: +420 499 623 800, +420 499 318 325
e-mail: info@muzeumdk.cz
www.muzeumdk.cz

Otevírací doba

říjen – duben: úterý – pátek 9 – 12/13 – 16 hodin, sobota – neděle 13 – 17 hodin
květen – září: úterý – neděle 9 – 12/13 – 17 hodin

Vstupné

základní, 50 Kč, snížené 25 Kč, rodinné vstupné 130 Kč

Kde se najíst a ubytovat?

Šporkův Mlýn
Stanovice 14, 544 01 Stanovice
tel.: +420 778 402 037
e-mail: rezervace@sporkuvmlyn.cz
www.sporkuvmlyn.cz