Baba Vanga: Věštkyně, jejíž většinou mrazivé předpovědi se plnily

Byla bulharskou nevidomou věštkyní a jakousi morální autoritou zároveň. Je dokonce přirovnávána k Nostradamovi – ten je však lidstvu dodnes většinou nesrozumitelný. Vlastním jménem se jmenoval Vangelija Pandeva Dimitrova, narodila se roku 1911 a zemřela roku 1996. Předpovídala až na výjimky především tragické události.

Zrak ztratila při bouři

Její život není znám do detailu, protože je obestřen různými legendami. V dětství prý přestála silnou bouři, ale přišla o zrak – na druhou stranu získala věštecké schopnosti. Přestože v zájmu socialistických stranických funkcionářů byl tehdy materialismus, byla baba Vanga mezi nimi populární. Za svého života dosahovala překvapivých výsledků. Některé z nich si dále představíme níže.

Naplní se proroctví?

Její věštby nemusí být všem po chuti. Dosahuje však statisticky přesných odpovědí (asi 85%). Nelze ovšem popřít, že na svých schopnostech také vydělávala peníze. Kromě toho její proroctví lze vyložit různě. Komu vlastně naslouchala? Hlasu andělů, démonů či něčemu jinému? Jelikož předvídala i konec světa, není to ani potom jasné, poněvadž prý démoni neznají budoucnost.

Konkrétní věštby

Podívejme se alespoň na některé – předpověděla prý tedy: porážku Třetí říše, Stalinovu smrt, Černobyl i Fukušimu, útoky v USA z 11. září 2001, ničivé tsunami v Thajsku 2004, vznik Islámského státu, smrt princezny Diany i to, že se v roce 2018 Čína stane světovou velmocí a další.

Nevíme sice kdy, ale prý předpověděla velkou katastrofu v Praze.

Vzdálená budoucnost

Věštila i budoucnost velmi vzdálenou: v roce 2033 se významně zvednou hladiny oceánů kvůli roztávání ledovců, roku 2043 bude Evropa muslimská, v roce 2130 se lidé spojí s mimozemšťany a vybudují kolonie pod oceány.

A další předpovědi, vesměs katastrofické. V roce 3797 prý nastane definitivní konec světa. Je zajímavé, že prý toto datum zmiňuje i Nostradamus. Ovšem jeho svědectví jsou značně nejasná.

Ne vše se nakonec splnilo

Ne vše se splnilo do puntíku – kupříkladu od roku 2010 do roku 2014 měla zuřit třetí světová válka. Její předpovědi byly zapisovány jejím okolím, snad proto se staly nepřesnými, a jsou tak snadno zpochybnitelné. Kolem této ženy zkrátka existuje spousta nevyřešených otázek.