Jak si v zimě ozdravit jídelníček. Zkuste náš recept na pohanku a vaše cévy vám poděkují

Pohanka zahřívá. Je proto vhodná právě pro zimní období. A nejen to. Je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a obsahuje celou řadu cenných látek, např. rutin zpevňující cévy. To ocení zejména ti, kdo mají sklony k popraskaným žilkám nebo křečovým žilám. Zkuste si ji připravit s houbami. Přinášíme jednoduchý, zdravý a levný recept zároveň.

 Pohanka s houbami

Suroviny 

200–250 g hub (čerstvé nebo mražené), 200 g pohanky, 3–5 stroužků česneku

2 cibule, majoránka, pepř, drcený kmín, sůl, trocha oleje

Postup přípravy

Máme-li čerstvé houby, nejdříve je pečlivě očistíme. Mražené houby čistit nemusíme. Lze použít rovněž houby sušené (zde bude potřeba menšího množství, protože při namáčení zvětší svůj objem), ale ty nejdříve namočíme alespoň na 2 hod. do vlažné vody a pak vodu slijeme. Houby nakrájíme na plátky nebo kostičky. Předem si nachystáme pohanku, kterou probereme, propláchneme a rovněž namočíme alespoň na 2 hod. do vlažné vody.

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme houby. Mražené a namáčené houby pustí vodu, takže nemusíme většinou podlévat. U čerstvých hub se může stát, že vody pustí méně, takže můžeme podlít vodou či vývarem. Dusíme přibližně 20-25 min., až houby změknou. Pozor, abychom je nerozvařili. Souběžně se pustíme do přípravy namočené pohanky. Nejdříve ji scedíme, pak zalijeme přibližně dvojnásobným množstvím vody (cca 400 ml) a pozvolna dusíme, až pohanka změkne (cca 10-13 min.)

Houby odstavíme, přidáme do nich uvařenou pohanku a okořeníme majoránkou, utřeným česnekem, pepřem, drceným kmínem a osolíme. Vše dobře promícháme a dáme do malého pekáčku nebo remosky zapéci na cca 20 min.

Tip na servírování

Takto připravíme pokrm přibližně pro 2 až 3 lidi. Záleží na tom, jak velcí jste jedlíci. Můžete servírovat jako bezmasé jídlo. Nezapomeňte přidat zeleninovou oblohu, protože rutin obsažený v pohance se vstřebává mnohem lépe v přítomnosti vitamínu C. Pro milovníky masa přidejte plátek uzeného (aby té zdravé stravy na ně nebylo příliš mnoho) a nakládanou okurkou.