Kdo si hýčká krásnou nováckou zprávařku Veroniku Petruchovou?

Usměvavá brunetka Veronika Petruchová (24) v létě prošla konkurzem na moderátorku poledních a odpoledních zpráv na TV Nova. Po čtyřech letech poctivé práce pro tuto televizi se konečně dočkala úspěchu a konkurz vyhrála. Od té doby její preference stoupají a mnozí jí prorokují zářnou budoucnost. Velmi často ji totiž srovnávají s největší současnou zprávařskou hvězdou Lucií Borhyovou. 

Profese

Veroniko, toužila jsi být na televizních obrazovkách už jako malá, nebo to prostě přinesl život?

Vždycky jsem byla ta, co se ráda předvádí. Už na besídkách ve školce jsem se drala k mikrofonu. Nebo když strýc točil rodinnou oslavu „ čirou náhodou“ jsem byla vždycky poblíž. Takže očividně chtěla a život mi to hezky přihrál. Ideální kombinace.

Co tě přivedlo zrovna k práci moderátorky?

Když jsem se nedostala na DAMU, naskytla se záložní varianta studovat žurnalistiku a ta mě přivedla na konkurz do TV Nova. Prošla jsem, a tak mě diváci můžou vídat už čtyři roky na obrazovkách. Jako reportérku a teď už i moderátorku.

Jaké jsou tvé kariérní sny?

Ráda bych se s diváky vídala z televizní obrazovky i nadále. Televize je prostředí, které mě baví.

Při profesi moderátorky je velmi důležitý projev a artikulace. Chodila jsi na nějaké kurzy nebo jsi přirozený talent? Pracuješ na sobě ?

Na kurzy jsem nechodila. Když jsem se dostala k moderování, začala jsem se víc hlídat. Hlavně co se nářečí týká. Jsem z Hroznové Lhoty a tam říkáme spoustu věcí jinak. Nejvíc mi dělá problém slovíčko „jsme“ , které my na Moravě vyslovuje jako „zme“,  a to mě skoro vždycky prozradí… :D! Jinak před každým vysíláním dělám jazykolamy nebo si pustím nějaký rap, třeba Eminema. Ten  řekne čtyři slova za sekundu a to je rozcvička :D!

Sleduji tvůj úspěšný vzestup na TV Nova, nedostáváš také nějaké nabídky od konkurence?

Jsem ráda, že se to párkrát stalo. Je hezké vědět, že o mně ví i jinde, ale jsem věrná Nově.

Co bys poradila začínajícím moderátorům?

Já sama jsem začínající moderátorka, takže nemám zatím moc co radit. Myslím,  že na moderátorech je důležitá především přirozenost a na tu rada není.

Životní styl

Máš okouzlující úsměv a vyzařuješ pohodu, jak si udržuješ dobrou náladu?

Snažím se mít život v rovnováze. Práce, oddych, zábava. Dřív jsem toho moc nenaspala a myslela si, že musím být všude, ale teď se snažím najít si vždy čas, především  na všechny tyto tři věci.

Mnoho lidí dnes klade důraz na zdravou stravu… Jak to vnímáš ty, jako pravá Moravanda?

Právě! Jako holka z Moravy jsem milovnicí škvarků, buchet, omáček a husích jater, o vínečku a slivovici nemluvně, takže jsem kdysi do Prahy přijela pěkně vykrmená. S prací v televizi se samozřejmě pojí i vizuální stránka a tak jsem na tom musela trochu máknout a zdravou stranu si osvojit. Pomohla mi s tím výživová poradkyně, ke které jsem rok chodila. O jídle mě toho hodně naučila a teď už zdravě a vyváženě umím jíst, ale taky mi to stokrát ujede. Jsem taková věčná dietářka.

Jsou také jídla, která bys nevzala do úst?

Jím úplně všechno. Zkoušela jsem i netradiční věci jako cvrčky, červíky, klokana nebo pštrosa a neměla jsem s tím zas takový problém, takže jsem taková vděčná návštěva. Myslím, že záleží spíš na kuchaři, když chuť dobře vyladí, může být i z obyčejného jídla gastro zážitek.

Máš recept proti únavě a vyčerpání, nebo neznáš dny, kdy se nedaří nic a člověk má pocit, že právě vyhořel?

Měla jsem dlouhé období, kdy jsem byla vyčerpaná a bez nálady snad každý den. Tohoto receptu je každý sám strůjce, a pokud člověk pochopí, že si náladu může ovlivnit sám, je všechno jednodušší a veselejší.

Jak se udržuješ ve fyzické kondici? Sportem – prací nebo odpočinkem? :O)))

Už od osmi let hraji volejbal. Teď chodím hrávat s partou na Letnou a užívám si to. Já ten sport miluju, jen je na něj potřeba tým. Když jsem měla chvíli pauzu, hrála jsem třeba jen s kamarády, kteří to mockrát nehráli, a vnitřně mě štvalo, že to neodsýpá. Jinak jsem si – nikdy jsem si nemyslela, že to řeknu- teď oblíbila fitko.

Dáváš přednost zimě nebo létu?  Můžeme tě potkat spíš na lyžích anebo raději užíváš tepla a vody? 

Po létě bez klimatizace v podkrovním bytě jsem se těšila na zimu. Ale jinak beru roční období jako fakt, který nezměním a tak mám ráda všechna. Zapadat do závějí je někdy sranda a válet se u vody zase ideální relax.

Společnost a soukromí

Které svátky si nejvíc užíváš?

Všechny svátky, které prožívám na Moravě. Jsou spojeny s velkým množstvím tradic, do kterých se zapojuje celá vesnice. Třeba teď na vánoční svátky nás čeká živý Betlém. Celá vesnice jde v dobových krojích a každý má svou roli. Někdo je pastýř a půjčí si od sousedů ovce, někdo je pradlena, nebo pasačka hus, samozřejmě i s husami. K tomu probíhá doprovodný program, výborný svařák a člověk se hned cítí jako v ráji.

Máte doma nějaké speciální vánoční tradice?

Po štědrovečerní večeři jdeme všichni odpálit ohňostroj, abychom dali čas Ježíškovi nanosit dárky, a pak zpíváme koledy. Je to vtipné, protože nejmladšímu členovi  naší rodiny je 22 let. Ale kouzlo to má stále!

Díky své profesi jsi neustále na očích… V soukromí se líčíš málo nebo si troufneš vyrazit mezi lidi třeba i  bez make upu?

Líčím se každý den a bez make upu nechodím ani do posilky. Přijdu si bez něj, tak nějak,jako nahá. A co si budeme povídat, člověk hned tak nějak prokoukne.

Jak to máš s chlapy? Jsi přitažlivá žena usmívající se z obrazovky. Chlapi asi musí šílet? Jak odoláváš jejich zájmu a jak takový zájem zvládá tvůj partner (pokud je)? :O)))))

XXX

Když máš chvilku pro sebe, jak ji nejraději trávíš?

Doma na gauči, nebo se jen tak procházím pražskými uličkami. Mám v Praze pár svých míst, kam se ráda zašiju. Baví mě vnímat okolní ruch, když já nikam nemusím.

Jak důležitý je pro tebe život na sociálních sítích?

V tomhle jedu s proudem. Sociální sítě jsou médiem, bez kterého už bych se necítila v obraze. Ať už mezi přáteli, nebo co se dění u nás a ve světě týká. Je skvělý, že tam člověk může tvořit vlastní obsah a zároveň tím i poznávat lidi blíž. Navíc jsem tak ve spojení se spoustou lidí a aspoň částečně vím, jak se májí a na čem makají.

Jak si užíváš společenské akce a večírky? Je to pro tebe spíš povinnost nebo zábava?

Je to zábava, potkám se tam se spoustou lidí u dobrého jídla a pití. Jsem společenská a večírky mám ráda.