Finance ve vztahu: Je lepší mít společný účet, nebo dva soukromé?

Našli jste svého ideálního partnera, chcete se sestěhovat, pomýšlíte na rodinu… V zamilovanosti se často s důvěrou dopouštíme přešlapů, které nám mohou v budoucnosti uškodit. Podívejte se blíže na základní úskalí, které potká většinu začínajících párů – má mít každý vlastní běžný účet, nebo jeden společný?

Výhody společného a soukromého účtu

Mít pro každého z partnerů běžný účet, nebo jeden společný? Tato základní otázka by měla padnout na počátku každého vážného vztahu. V nich totiž nejde jen o pocity, jak by se mohlo v zamilovanosti zdát, ale také o peníze. Situace je o to náročnější, pokud jeden z partnerů vydělává výrazně více peněz. Obě varianty rodinného hospodářství mají své výhody a nevýhody.

Dva oddělené účty napomáhají pocitu soukromí oběma partnerům. Každý si spravuje své finance sám a stará se o vyvážení příjmů a výdajů. Hned na začátku se rozhodněte, jaké společné výdaje se budou hradit z jakého účtu. Vyhnete se tak roztržkám v budoucnu. Zároveň musíte přizpůsobit výši nákladů k individuálnímu příjmu každého z partnerů. Z účtu jednoho partnera se tak může splácet nájem a poplatky za energie, zatímco druhý si vezme na starost náklady za jídlo. Tyto a další společné položky si předem sečtěte a jejich hrazení si spravedlivě rozdělte.

Oddělené účty se hodí i v případě, že chcete ze společného jmění manželů striktně oddělit dědictví, dary a další výlučný majetek jednoho nebo druhého partnera.

Jeden společný účet pro dva spolumajitele nebo disponenty je pro oba partnery transparentní. Oba vědí, kolik peněz na něj přichází a za co je rodina utrácí. Nevýhodou je samozřejmě ztráta soukromí – těžko koupíte manželce dárek, když jí mobil upozorní na každou platbu z účtu. I partnerské krize představují pro finanční situaci rodiny riziko – jeden z partnerů může tomu druhému dokonce zablokovat přístup do účtu. Podobné nepříjemnosti mohou rychle nabourat počáteční důvěru. Při případném rozchodu se společné peníze také hůře dělí.

Zkuste kombinaci obou typů účtů

Pro některé páry tak může být ideálním způsobem řešení finanční situace kombinace obou variant – dva soukromé účty a jeden společný pro společné výdaje. Ze společného účtu se může hradit nájemné, potraviny, poplatky, pojištění, úhrady za automobil a podobně. Na individuálních účtech si pak oba partneři mohou ponechat „kapesné“, které si utrácí podle svého uvážení.

Vyhněte se nepříjemnostem

Ať už si pro svou rodinu vyberete oddělené běžné účty, jeden společný, nebo kombinaci obou, dejte si pozor na zbytečné roztržky. Nikdy se vám nepovede rozdělit výdaje přesně napůl do poslední koruny – spíše se snažte spravedlivě rozdělit společné výdaje podle výše platu nebo podle dohody mezi oběma partnery.