Aktivity, které zabaví psa i páníčka: rady a inspirace

Spokojený pes je především takový, kterému jeho majitel věnuje dostatek času. Nabízí se celá řada kynologických aktivit. Které z nich mohou být pro vašeho psa i pro vás vhodné?

Psi vyžadují aktivní trávení volného času

Kromě péče, tedy pravidelných návštěv u veterináře a kvalitního krmiva, nejčastěji v podobě granulí pro psa, potřebuje každé zvíře především dostatek času.

Nezáleží přitom příliš na tom, o jak velké plemeno se jedná. Zájem chovatele potřebuje vnímat čivava i doga. Pro psa je tím nejdůležitějším bodem jeho života smečka, s níž potřebuje být v kontaktu. Častým omylem majitelů rodinných domů tak bývá to, že psa jednoduše nechají na dvoře a už si ho nemusejí všímat. Ať pes žije v bytě nebo má přístup na zahradu, vaši pozornost vyžaduje.

Spokojený pes je vždy takový, který se nenudí. Jakmile nemá zvíře dost podnětů, může se chovat destruktivně. Řada psů vyžaduje zaměstnání nejen fyzické, ale také duševní. Například labrador je pro svou učenlivost přímo předurčen do role asistenčního psa pro handicapované a svou vysokou inteligenci bude chtít uplatnit i v roli domácího mazlíčka. Musíte mu tak zajistit dostatek hraček a dalších podnětů.

Vybrat si způsob trávení volného času je tedy dobré na míru psovi i sobě. Pes se vám může stát báječným průvodcem nejen při procházkách, ale také při sportu, například při cyklistice či turistice.

Někteří psi mohou vítat návštěvu kynologického cvičiště nebo psí školy, jiní se s vámi budou raději věnovat psím sportům. Vhodný způsob vyžití lze najít pro každé plemeno.

Tipy na psí aktivity

V závislosti na vrozeném temperamentu a schopnostech lze pro psa navrhnout celou řadu aktivit. Znáte například následující?

Agility

Agility je sport, při němž psi pod vedením svých majitelů překonávají překážky na závodní dráze. Cílem je zdolat dráhu v co nejkratším čase a ideálně zcela bez chyby. Agility tak připomíná koňský parkour.

Flyball

Jedná se v podstatě o propojení agility a hry s míčem. Soutěží proti sobě vždy dvě čtyřčlenná družstva, vítězí tedy to, které má v cíli první všechny psy. Flyball je vhodný pro veškerá plemena, neklade navíc tak výrazné fyzické nároky na samotného psovoda. Pes se totiž po dráze pohybuje sám.

Obedience

Českým ekvivalentem názvu této aktivity je „poslušnost“. Založená je na vzájemné spolupráci psa a psovoda. Pes při ní plní příslušné cviky a měl by je provést přesně. Do hodnocení se však počítá i činnost psovoda.

Dog dancing

Dog dancing neboli tanec se psem je rytmické cvičení za doprovodu hudby. Výhodou je rozsah cvičení, do sestavy může být zahrnuto vše, co psa neohrožuje na zdraví. Vizuálně se tak jedná o mimořádně atraktivní a rozmanitou podívanou.