Fantazie podvodníků nezná mezí. Nové triky cílené na seniory jsou dobře promyšlené

Senioři jsou velmi zranitelnou skupinou, a tedy i snadnou kořistí.  Často vedou osamělý život, navíc díky proticovidovým opatřením se mnozí z nich dostávají do téměř naprosté společenské izolace. Nedostatek informací o záludnostech reálného světa a také pochopitelná touha po lidském kontaktu je však může velmi lehce dovést do dobře promyšlené pasti vychytralých podvodníků. Ti provádějí neustálý „upgrade“ svých metod. Co dnes frčí?

V hlavní roli je opět telefonický hovor. Policie důrazně varuje před klasickou legendou VNUK. Podvodníci mají nyní na skladě několik nových, avšak důvěryhodných báchorek. Pachatel se v telefonu začne vydávat za rodinného příslušníka, nejčastěji vnuka (či jiného příbuzného), který se dostal do velmi tíživé životní situace. Díky smyšlenému katastrofickému scénáři se podvodník alias vnuk naléhavě ocitá ve finanční tísni a spoléhá na to, že milující senior v obavě o své vnouče peníze co nejrychleji poskytne. Nutno dodat, že se často nemýlí.

„Babi, hádej, kdo volá?“

Uvedeným dotazem podvodník osloví nic netušící seniorku, která bezelstně vysloví jméno svého vnuka. A už to jede… Babička se například dozvídá, že potomek Jiřík měl ne vlastní vinou autonehodu.  Potřebuje nemalou sumu, pro kterou pošle kamaráda. Jiřík nemůže přijít osobně, protože je na policii nebo v nemocnici. A tak žena předá klidně i desítky tisíc „kamarádovi“ svého vnuka.

„Váš vnuk je v ohrožení života“

Ještě horší situace pro seniora nastává, když se mu v telefonu z nenadání ozve vážný hlas, který sdělí, že je lékař a že vnuk je po vážné autonehodě nebo nenadálém kolapsu v kritickém stavu a nutně potřebuje nadstandardní péči nebo třeba dárce orgánu. To vše je samozřejmě nutné zaplatit, a to velmi rychle.

„Váš vnuk srazil malé dítě“

Další katastrofický scénář z nemocničního prostředí je také dobře promyšlen. V telefonu se opět ozve lékař. Tentokrát sdělí vyděšenému seniorovi, že jeho vnuk způsobil autonehodu, při níž zranil malé dítě. Vnuk se měl s rodiči zraněného dítěte domluvit na finančním odškodnění. Problém je, že vnuk si při nehodě překousnul jazyk, takže nemůže telefonovat, a proto o tuto pomoc požádal lékaře. Jestliže se odškodné urychleně nevyřeší, hrozí vnukovi žaloba a soud, případně vězení.

Nedůvěřujte a prověřujte

Pokud se vám něco takového přihodí, zeptejte se volajícího na údaje, které zná pravděpodobně jen skutečný vnuk (jeho celé jméno, datum narození, škola, bydliště, jména rodičů). Zavolejte dotyčnému vnukovi na klasický kontakt, který na něj máte, případně jeho rodičům či jiným příbuzným. Pokud zjistíte, že zde něco nehraje, volejte Policii ČR na linku 158 a sdělte jim informace o podezřelém telefonátu.

Zdroj: Policie ČR