Dlužíte vy nebo řidič vašeho auta za pokuty? Riskujete, že zůstanete bez auta, dokud nezaplatíte

Již v srpnu r. 2020 schválila vláda po několika měsících návrhů a úprav novelu zákona o policii a celní správě, která měla razantněji zakročit proti neplatičům dopravních pokut. Dne 1. ledna 2022, tedy téměř po dalším roce a půl, vešel tento zákon v účinnost. Od počátku letošního roku tedy platí, že silniční kontrola může vyžadovat po řidiči zaplacení dosud neuhrazené pokuty z dřívější doby. Jestliže tak dotyčný neučiní, bude mu možné zabránit v pokračování cesty.

Více než polovina hříšníků nezaplatila

Novela reagovala na nepříliš úspěšné vymáhání pokut za dopravní přestupky. V praxi šlo hlavně o dopravní přestupky, které nebyly zaplaceny na místě a byly následně předány do tzv. dělené správy k vymožení. Ministr vnitra v r. 2020 uvedl, že neuhrazených pokut, které policisté udělili a předali Celní správě k vymožení, bylo téměř 60 %. Problém byl především s cizinci, kteří páchali přestupky opakovaně a u kterých byly pokuty dosud prakticky nevymahatelné.

Úhradu mohou vymáhat policisté i celníci

Nové oprávnění vyžadovat při kontrole vozidla zaplacení dosud neuhrazené pravomocné pokuty za dopravní delikty získali policisté a celníci.  Pokud při kontrole vozidla zjistí, že řidič nebo provozovatel vozidla nezaplatil splatnou pravomocně uloženou pokutu dle zákona o silničním provozu, zákona o silniční dopravě nebo zákona o pozemních komunikacích (za tzv. „dopravní delikty“), mohou nově požadovat na místě kontroly její uhrazení. V  případě, že by pokuta nebyla na místě uhrazena, mohou zadržet tabulky registrační značky vozidla nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. botičkou.

Obdobné oprávnění získali i strážníci obecní policie. Toto oprávnění je však omezeno na splatné neuhrazené pokuty za dopravní delikty, které byly spáchány na území obce, která zřídila obecní policii (nebo je smluvní stranou veřejnoprávní smlouvy podle § 3a zákona o obecní policii), pokud byla pokuta uložena orgánem obce a nedoplatek nebyl předán k vymožení celnímu úřadu v režimu dělené správy.

Je dobré vědět

Nová právní úprava se týká tedy nejen nedoplatků řidiče jako fyzické osoby, ale také nedoplatků provozovatele vozidla, tj. (fyzické, fyzické podnikající i právnické osoby).

Oprávnění policistů resp. celníků či strážníků, se vztahuje také na vozidla, s nimiž nebyl spáchán přestupek. Nedoplatky totiž nejsou evidovány podle registrační značky, ale podle osoby řidiče či provozovatele, která má nedoplatek. Pokud tedy jako provozovatel svěříte řízení svého auta jiné osobě, je dobré si ověřit, že nemá nedoplatky na pokutách.

Pokud není nedoplatek uhrazen na místě kontroly motorového vozidla, může být řidiči přikázána jízda na nejbližší vhodné místo z hlediska bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Zde pak budou zadrženy tabulky registrační značky vozidla nebo nasazena botička.

Jak uhradit nedoplatek

Nedoplatek musí být uhrazen na místě v hotovosti nebo platební kartou. Pokud byste nedoplatek uhradit chtěli, ale neměli byste u sebe např. dostatek hotovosti, ani platební kartu, pak vám dle údajů Policie ČR s největší pravděpodobností hrozí zabavení registračních značek nebo nasazení botičky.

Zdroj: Policie ČR