Záhadný nález: Objevili prospektoři v Nevadě kosti obra?

Čas od času se stane, že archeologové či náhodní nálezci objeví něco, co nezapadá do našeho vidění světa. Případně mohou objevit věc, která se alespoň na krátký čas stane senzací…

Záhadný objev

V roce 1877 pracovala skupina čtyř prospektorů na holých kopcích na konci údolí Spring Valley v Nevadě. Postupovali oblastí krok za krokem a hledali místa na horninách, která by prozrazovala přítomnost vzácných kovů.

Vtom si jeden z mužů povšiml podivného předmětu, který vyčníval z vysoké skalní římsky blízko místa, kde rozbíjel vzorky hornin. Ze zvědavosti vyšplhal na skálu, aby se lépe podíval, a překvapilo ho, že to, co viděl, vypadalo jako lidská stehenní kost, zlomená kousek nad kolenem. Kost byla pevně usazená v hornině, a tak muž zavolal na své společníky, kteří mu pomohli uvolnit tu vrstvu, která onu zvláštnost obsahovala.

Pomocí malých kopáčků odstranili vrchní část kamenného obalu. Kámen byl tvrdý jako křemen a kost v něm byla pevně usazena. Horninou byl temně rudý kvarcit a kosti byly téměř černé. Když odstranili poslední vrstvu kamene, objevila se perfektní kostra nohy včetně chodidla.

Noha obra?

Skládala se – kromě asi deseti centimetrů stehenní kosti nad kolenem – z kolenního kloubu i s čéškou, holenní a lýtkové kosti a všech kostí chodidla. Muži si samozřejmě hned povšimli neobvyklé velikosti nálezu. Od kolena k patě měřila noha devadesát sedm a půl centimetru! Člověk, kterému patřila, musel být obr.

Prospektoři si uvědomili, že našli něco velmi neobvyklého. Odnesli nález do nedaleké Eureky, kde byl vystaven ve výkladní skříni. Doktor, který nález prohlédl, potvrdil, že to jsou bezpochyby kosti lidské, neuvěřitelně staré a rozhodně obří.

Noviny v Eurece o případu několikrát psaly a několik článků bylo zveřejněno i v jiných částech země. Dvě muzea vyslala své zástupce, aby se podívali, nenajdou-li  nějaké další části této pozoruhodné kostry, ale všichni odešli s prázdnou. Nebylo tam nic, než tahle provokativní část nohy.

Zklamání pro badatele

Podobná zklamání jsou ve světě archeologie běžná. Na podzim roku 1868, v povrchovém uhelném dole kapitána Lavy blízko Hammondsville v Ohiu, uvolnil horník jménem James Parsons rozměrnou vrstvu uhlí, která se sesula na dno dolu a odhalila obrovskou hladkou břidlicovou stěnu. Ta byla doslova pokryta nějakými znaky, které připomínaly hieroglyfy. Okamžitě se tam shlukl dav lidí, všichni to chtěli spatřit. Místní badatelé znaky rozluštit neuměli, a než se namísto dostavili kvalifikovaní odborníci s řádným vybavením, písmena se na vzduchu rozpadla a nápis byl zcela zničen.