Výskyt rakoviny plic v Česku roste, nový screeningový program má pomoci s včasnou diagnostikou

ČESKO – K době covidové se pojí celá řada negativních dopadů na lidské životy a jedním z těch nejzávažnějších jsou dopady na zdraví. Zatímco hojně tematizovány jsou důsledky v rovině psychické, kdy se řada lidí potýká s úzkostmi či depresemi, opomíjet nelze ani ty, jež se týkají zdraví fyzického. To jako by se v posledních dvou letech omezilo jen na covid-19, přitom však začala být zanedbávána prevence jiných závažných nemocí, a to např. i včetně rakoviny plic. Přitom lidí s vážným průběhem této nemoci v Česku přibývá – a koronavirová pandemie to ještě zhoršila. Není tedy divu, že se v Česku rozjíždí nový screeningový program, který má onemocnění zachytit včas, ale zároveň by měl působit i preventivně…

Neúprosná řeč čísel

Rakovina plic se řadí mezi nejzávažnější onkologická onemocnění, kdy doba přežití se nezřídka pohybuje jen v řádech několika málo měsíců. V Česku pak nádory plic ročně postihují přibližně 6 500 lidí (více pak ženy), z nichž dle dat Kliniky pneumologie FN Bulovka cca 5 500 umírá. Důvodem pak je i to, že až 80 % pacientů vyhledá lékaře pozdě, onemocnění je totiž často v počátcích zcela bezpříznakové. Přitom jak uvádí Ministerstvo zdravotnictví, je-li rakovina plic odhalena již v prvním stadiu, šance na přežití je až 60%. Naopak ve stadiu čtvrtém, kdy se v těle objeví metastázy, bohužel onemocnění končí úmrtím. I proto jsou screening a prevence zcela klíčovými faktory, na něž se má právě nový program Ministerstva zdravotnictví zaměřit.

Nový program je určen dominantně pro ženy a muže ve věku od 55 do 75 let a doporučuje jej praktik nebo pneumolog. Dle informací Ministerstva zdravotnictví pak program cílí na „silné kuřáky, kteří kouří minimálně dvacet cigaret denně“, vynecháni by však neměli být ani kuřáci bývalí. „Konkrétně půjde o návštěvu pneumologa se základním vyšetřením včetně vyšetření funkce plic, nabídnutí intervence pro odvykání kouření s případným odesláním do centra pro odvykání kouření a poslání na screeningové CT vyšetření plic,“ vysvětlil pak princip screeningového programu, jenž byl oficiálně zahájen k prvnímu lednu letošního roku, někdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Důležitá prevence již u dospívajících

V součtu by se pak screening měl týkat přibližně půl milionu lidí – přičemž záměrem je zachytit příp. rakovinu plic dříve, než přejde do pokročilých o obtížně léčitelných stadií. Samozřejmě by měl ale screening posloužit také ke zvýšení povědomí o rakovině plic, její souvislosti s kouřením a obecně podpořit také prevenci. A to i proto, že většina dnešních pacientů začala s kouřením již v mládí, a je tak namístě věnovat v dané souvislosti pozornost zejména dětem a jejich rodičům. Dle průzkumů totiž poprvé děti zkusí cigaretu už ve 12 letech. „Stačí, aby si dítě zapálilo jednou za týden, kouřilo takto šest týdnů a už se začnou projevovat první znaky fyzické závislosti na nikotinu. Je to proto, že mozek se vyvíjí cca do 25 let,“ vysvětlil adiktolog Adam Kulhánek s tím, že závislost tedy vzniká nejčastěji mezi 15. a 19. rokem, což je zároveň věková skupina, na niž je třeba zaměřit se v souvislosti s prevencí nejvíce.