Koronavirové rozvolnění přichází, od 1. března by již mělo platit jediné opatření

ČESKO – Ačkoliv případů nových nákaz koronavirem přibývá v Česku po desetitisících, pravděpodobně i v důsledku nedávného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vláda rozhodla o tom, že je vhodný čas na rozvolnění. Počínaje zítřkem tak nebude nutné prokazovat se při vstupu do restaurací, klubů, divadel, kin apod. ani potvrzením a prodělané nemoci a ani očkovacím certifikátem. Příští týden by pak mělo být také ukončeno povinné pravidelné testování ve firmách. Ruku v ruce s těmito plány pak vláda představila návrh dalších rozvolnění, která v rámci dnešního jednání schválila. Co obsahuje?

Epidemická situace

Počty pozitivních testů na covid-19 zůstávají v Česku i nadále vysoké, včera tak laboratoře potvrdily přes 44 tisíc nově nakažených. Křivka růstu se ale zastavila a pozvolna začíná klesat – pacientů v nemocnicích sice začalo přibývat (aktuálně jich jsou necelé 4 tisíce), ale dle slov Ladislava Duška z Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) většinu tvoří lidé, kteří do nemocnice přijdou s jiným problémem a zároveň mají covid (ačkoliv pravdou je, že ti, kteří jsou specificky kvůli covidu hospitalizováni, jsou obecně v horším stavu).

Nejvíce teď virus zasahuje školáky, žáky a studenty ve věku 6-18 let, kdy 14letí jsou dle dat ÚZIS promořeni ze 49 % (tj. každý druhý má nebo měl pozitivní test na covid). Zároveň ale napříč republikou existují velké regionální rozdíly, kdy ve skupině 6-18 let je např. v okolí Prahy promoření až 50%, zatímco v oblasti západních Čech se pohybuje kolem 30 %. Virus pak aktuálně začíná zasahovat seniory, na které se však dle dnešních slov ministra zdravotnictví Válka upírá velká pozornost a snahou je zamezit všem vážným průběhům, jimž může zabránit i podstoupené očkování. Vlastní tempo očkování se pak aktuálně prakticky zastavilo, nově očkovaní se počítají po stovkách, kdy za posledních 7 dní bylo vyhozeno více dávek, než jich bylo vyočkováno v rámci podání první vakcíny. Proočkovanost se tak již pravděpodobně nezmění.

Rozvolnění přichází

Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala oznámil, že záměrem je stávající epidemická opatření rozvolnit tak, aby se od března život vrátil v podstatě do běžných kolejí. „Postupně budeme navyšovat počty návštěvníků na kulturních a sportovních akcích, a to s výhledem, že od 1. března bude omezujících opatření v platnosti jen málo, de facto jen nošení respirátoru,“ shrnul s tím, že tento postup reflektuje vývoj pandemie a obsazenost lůžek v nemocnicích a bere v potaz také predikce odborníků.

Zatímco tedy od zítřka nebude nikde nutné prokazovat se očkovacím certifikátem/certifikátem o prodělání nemoci, ve firmách v noci z 18. na 19. února přestane platit povinnost pravidelného testování. Jak ale uvedl ministr Válek, tento termín zároveň bude znamenat také první změny v opatřeních týkajících se organizace kulturních a sportovních akcí. „Těchto akcí se bude moci účastnit 5x více lidí než nyní. Opatření také zohlední velikost prostoru. Platnost tohoto opatření bude do konce února a doufáme, že naplníme předpoklad, že k dalšímu uvolnění dojde se začátkem března,“ shrnul.

Všechna tato rozvolnění byla údajně konzultována s odborníky, kteří predikují další pokles křivky nově nakažených – a uvolnění aktuálně platných opatření by se na tomto stavu nijak (negativně) podepsat nemělo.