Bozkovské dolomitové jeskyně, to jsou jeskyně plné křemene a vody

Vydejte se s námi do podhůří Krkonoš, do tajemného podzemního království s jezírky. Bozkovské dolomitové jeskyně jsou nejrozsáhlejším jeskynním systémem v severovýchodních Čechách. Užijte si krásu podzemních jezer na vlastní oči a poznejte to, co vytvořila voda v průběhu milionů let.

Bozkovské dolomitové jeskyně vám učarují

Nedaleko obce Bozkov v okrese Semily v Libereckém kraji najdete jeskyni, která má status národní přírodní památky. Bozkovské dolomitové jeskyně vznikly silnou korozivní činností podzemní vody. Jsou v nejnižších částech trvale zaplaveny vodou vytvářející nádherná podzemní jezera, největší v Čechách.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vynikají také neobvyklým rozsahem selektivní koroze stěn a stropů a ojedinělými formami těchto útvarů. Svou celkovou délkou dosud objevených prostor – 1060 m – jsou bozkovské jeskyně nejdelšími dolomitovými jeskyněmi v České republice.

Krápníky v Bozkovských dolomitových jeskyních. Zdroj foto: Správa jeskyní České republiky
Krápníky v Bozkovských dolomitových jeskyních. Zdroj foto: Správa jeskyní České republiky

Jakou krásu ukrývají Bozkovské dolomitové jeskyně?

Prohlídková trasa spojuje nejzajímavější a nejkrásnější části dosud objevených prostor. A co všechno poznáte a uvidíte?

Prostor zvaný Kaple, Půlnoční jeskyni s úchvatným namodralým osvětlením ultrafialových lamp a Jeskyni Za prahem. Dále se dostanete na Křižovatku a za ní Souběžnou chodbou a Pirátskou chodbou do efektně osvětlené jeskyně Peklo.
Za dvojicí malých Labutích jezírek projdete do Loupežnické jeskyně. V Blátivé chodbě končí návštěvní okruh Novými jeskyněmi.

Svrchní patro tvoří takzvané Staré Bozkovské jeskyně. Kolem Bludiště ústí trasa do jeskyně Překvapení. Je plná krápníkové výzdoby. Řada stalaktitů na čelní stěně nese název Bozkovské varhany.

V Listopadové jeskyni vytéká ze stěny sintrový vodopád a určitě nepřehlédnete velký stalagnát připomínající raketu. Následuje odbočka ke Sloním uším, kde zažijete okouzlující atmosféru díky nažloutlému světlu, které prostupuje slabounkou sintrovou záclonou. Kolem Rokokových panenek a Perníkové chaloupky se dostanete k výchozímu místu okruhu Starých jeskyní.

Vyvrcholením prohlídky je podzemní jezero s průzračně čistou vodou – největší v Čechách. Nachází se v Jezerním dómu.

Bozkovské dolomitové jeskyně. Zdroj foto: Správa jeskyní ČR
Bozkovské dolomitové jeskyně. Zdroj foto: Správa jeskyní ČR

Turistické informace

Prohlídkový, veřejnosti zpřístupněný okruh je dlouhý 350 m s dobou prohlídky 45 minut. Teplota vzduchu se pohybuje v rozmezí 7,5-9 °C, proto nezapomeňte na teplejší oblečení.

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Semily
Obec: Bozkov

Kontakt

Správa jeskyní ČR
Bozkovské dolomitové jeskyně
512 13 Bozkov 263
tel.: +420 481 682 167
e-mail: bozkov@caves.cz
www.caves.cz/jeskyne/bozkovske-dolomitove-jeskyne
facebook.com/bozkovskejeskyne

Tip na fajn výlet

Poznejte historii západních Krkonoš, život českého kavalíra hraběte Harracha i galerii, která nese jméno místního rodáka malíře Františka Kavána. Krkonošské muzeum Jilemnice, které vás překvapí bohatostí svých sbírek, najdete v nádherném renesančním zámku v Jilemnici.