Údolí Val Camonica: Prehistorické kresby zde nalezené vyvolávají řadu otázek

Jednou ze záhad lidstva jsou i miliony skalních kreseb z doby kamenné. A mimořádnou snahu projevili kupříkladu prehistoričtí umělci v severoitalském údolí Val Camonica.

Odhad Pietra Gioffreda

Na kamenitých svazích údolí se nachází asi 350 tisíc artefaktů, z nichž některé mohou být až 12 tisíc let staré. První zmínka o kresbách v této oblasti pochází z roku 1650. Pietro Gioffredo popisuje v díle nazvaném Historie přímořských Alp fantastické kresby, které zdobí tisíce kamenů. Ovšem domníval se, že vznikly v předcházejících stoletích a autory byli podle něj místní pastevci, kteří si tak krátili dlouhou chvíli.

Další objevování

Dnes víme, že tomu tak není. Kresbám se věnoval i autor Reinhard Habeck, spolu s místním archeologem jménem Ausilio Priuli, jehož Didaktické muzeum umění a prehistorického života je pokládáno za jakési italské centrum experimentální archeologie. Oba muži se dostali (za pomoci mačety) i do obtížně přístupných míst, kde nalezli řadu doposud neznámých skalních kreseb. Mnohé udivují, jelikož ani odborníci se s podobnými kresbami ještě nesetkali.

Zvláštnosti

Zvláštní jsou kupříkladu postavy s trojúhelníkovým tělem nebo jelen s devíti nohama, v jehož blízkosti stojí několik bytostí. Ty zřejmě znázorňovaly postavy považované za bohy. Na hlavách mají něco jako helmy. Při troše fantazie v nich někteří lidé vidí astronauty.

Některé skalní artefakty byly podle všeho původně barevné, což dokazuje i postava červeného jezdce, kterou objevil v roce 2008 dánský amatérský badatel Bjarne Hansen nedaleko Capo di Ponte v těžko přístupné kamenné strži. Badatelé odhadují stáří kresby na 2000 let.

Interpretace

Velmi působivá je 35 centimetrů vysoká postava jezdce, jehož hlavu v přilbě zdobí jakási svatozář. Jak lze tento motiv a jemu podobné interpretovat? Je nalézáno stále více kreseb, ale nikdo vlastně nedokáže vysvětlit jejich původní význam. Není známo, kdo a proč je vytvořil – a tak se musíme spokojit s tím, že pro nás představují přinejmenším umělecký zážitek.