Malachiášova vize: Kdo byl vlastně autorem proroctví a nejedná se o pouhý mýtus?

První krok k zásadním změnám ve Vatikánu přišel nečekaně a zaskočil i církevní hodnostáře – papež Benedikt XVI. oznámil 11. 2. 2013 své odstoupení. Ještě ten samý den v noci udeřil blesk do kupole Svatopetrského dómu, což pro řadu lidí představovalo znamení shůry.

Papež František

Co přišlo pak, se dalo čekat – média představovala jako žhavé kandidáty jednoho kardinála za druhým. Co se čekat nedalo, byl argentinský Jorge Mario Bergoglio, ten totiž mezi zvažovanými nebyl. Údajně právě i vysokým církevním hodnostářům jeho zvolení vyrazilo dech. Papežem se 13. 3. 2013 stal muž, se kterým nepočítali. Navíc – jak se zdá, začal postupně odbourávat jedno církevní tabu za druhým.

Malachiášovo proroctví

Ale proč je to důležité? Zvyšuje to totiž aktuálnost slavného, někdy i obávaného Malachiášova proroctví. Prastarý latinský rukopis má prorokovat, že papež František je posledním papežem. Jde o mýtus nebo je na tom něco pravdy? Irský mnich a později arcibiskup Malachius žil ve 12. století a bývá označován za autora pojednání, v němž jsou uvedena prý s udivující přesností jména všech minulých i budoucích papežů.

Podle jiných badatelů ale text pochází ze 16. století a napsal ho církevní učenec Philipp Neri, který měl být také tím, kdo předstíral, že autorem textu je Malachius. Každopádně historicky zaručenou verzí Malachiášových proroctví je až manuskript Lignum Vitae z roku 1595, jehož autorem je Arnold de Wyon. Je pravdou, že i výčet papežů zvolených po tomto datu je obdivuhodně přesný. Rukopis obsahuje jeden konkrétní údaj: celkem má být papežů 112. František má být poslední v řadě. Přesná výpověď rukopisu zní asi tak, že během strašného pronásledování bude… vládnout Petr, Říman. Pak bude město na sedmi pahorcích zničeno…

113 papežů celkem?

Ovšem pokud výčet papežů přepočítáme, na seznamu jich údajně není uvedeno 112, ale 113. Malachiášovo proroctví je strukturované a každému papeži je věnována jedna, většinou krátká větička.

Podle všeho by tedy měl Vatikán podle tohoto proroctví zaniknout až za vlády dalšího papeže. Mnozí autoři dodnes mylně čtou všechny poslední uvedené věty jako jedinou dlouhou větu, čímž odsuzují Františka k tomu, být oním posledním papežem. Podle Malachiášova proroctví, když je správně přečteno, však má katastrofa nastat až během pontifikátu jeho následovníka – snad Petra.

Na druhé straně, jak již bylo naznačeno, mnoho lidí považuje celé proroctví za podvrh.