Skládaný kávový zákusek bez pečení na velikonoční stůl

Pokud řešíte, jakou sladkou dobrotu kromě tradičního beránka připravit na Velikonoce, tento nepečený a poměrně rychlý recept, může být pro vás tou správnou volbou.

Suroviny

200 g másla (hery)

500 g plnotučného tvarohu ve vaničce

2 vanilkové pudinky

cukr dle chuti

250 ml silné svařené kávy

250 ml vody

2 balení sušenek typu BeBe (na jedno balení připadá cca15 ks sušenek)

120 g čokolády na vaření

Kakao

(Recept na dvě skládačky. Pokud vám s´tačí jedna. můžete samozřejmě vše vydělit dvěma.)

Krém

Tvaroh a tuk vytáhneme z lednice s předstihem, protože jsou-li suroviny příliš studené, mají tendenci přispět ke „zdrcnutí“ krému. Nejdříve uvaříme kávový pudink. Připravíme si 300 ml silné kávy. (Pokud děláme turka, usazeninu scedíme a vyhodíme.) Takto připravenou kávu dáme do kastrůlku a přivedeme k mírnému varu. Zvlášť v hrníčku rozmícháme 2 sáčky vanilkového pudinku ve 250 ml studené vody a vše za stálého míchání přidáváme do vařící kávy. Dle chuti osladíme a necháme vychladnout.

V mezičase rozmícháme v míse šlehačem máslo a opatrně po menších dávkách vmícháme vlažný kávový pudink. Až jej všechen zapracujeme, přidáme opět postupně tvaroh. Výsledkem by měl být hustší krém.

Krájíme šikmým řezem

Postup

Oplatky namažeme vždy po jedné straně krémem a skládáme je k sobě na stojato. Sušenky můžeme postavit na výšku, viz fotka, nebo na šířku, pak bude skládanka menší, ale zato širší.

Jednotlivé namazané sušenky k sobě jemně přitiskneme. Nakonec celou „skládačku“ potřeme zbytkem krému a polejeme čokoládovou polevou, případně posypeme strouhaným kokosem. Necháme ideálně 24 hodin v chladu odležet. Krájíme šikmo. Pokud máme tmavé a světlé sušenky, střídáme je. Řezy pak budou dvoubarevné.

Poleva

Jelikož čokoláda obsahuje již sama o sobě mnoho tuku, nebudeme postupovat klasicky a přidávat ještě další tuk, ale vystačíme si s vodou. Čokoládu nalámeme na menší kousky, dáme do malého kastrůlku a mírně podlijeme malým množstvím vařící vody. Na velmi mírném plameni a za ustavičného míchání čokoládu rozpustíme. Přidáme trochu kakaa, které směs zahustí. Musíme pořádně rozmíchat. Směs nesmí být příliš tekutá, aby z dezertu nestekla.