Ženy s rakovinou vaječníků by měly být geneticky testovány. Ne vždy se tak děje, a to ke škodě pacientek i příbuzných

Dne 8. května si každoročně připomínáme Světový den boje s rakovinou vaječníků. Jedná se o závažné onemocnění, které je v Česku ročně diagnostikováno téměř tisícovce žen. Naštěstí jde o  onemocnění, u kterého může moderní medicína pacientkám nabídnout stále lepší a účinnější léčbu. Je zde však jedno ALE.

Podceňované, a přitom zcela zásadní testování

Ke správnému stanovení léčby je nutné každou pacientku testovat na přítomnost genetických mutací. V roce 2021 však bylo v ČR testováno pouze 50 % pacientek. Genetické vyšetření mutací u žen s rakovinou vaječníků je přitom nezbytné nejen pro správnou volbu dalšího postupu léčby, ale také pro stanovení zvýšeného rizika onemocnění příbuzných dotyčné pacientky. V případě dědičných mutací je totiž až 50% riziko, že jsou také jejich nosiči nebezpečných genových mutací, tedy že i dotyční příbuzní mohou být ohroženi určitým druhem rakoviny.

Co je BRCA

Naneštěstí většina Čechů vůbec netuší, o co jde. Zkratka pochází z anglického názvu BReast CAncer Gene, což znamená gen rakoviny prsu. Genová mutace zvyšuje riziko tohoto onemocnění až 10krát.

Proč je i u zdravých žen mutace genů nebezpečná

Mutace BRCA genů u zdravých žen znamená však ještě další významný problém, a to až 30krát vyšší riziko rakoviny vaječníků. Prozatím jedinou spolehlivou možností, jak u nich zabránit rozvoji onemocnění, jsou preventivní operace.

Nebezpečí hrozí i mužům

Obecně lze říci, že BRCA mutace je spojena s vyšším rizikem celé řady dalších nádorů. Jsou to zejména nádory prostaty, slinivky břišní, melanom či zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku. Veřejnost málo ví, že zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu u BRCA mutace se týká nejen žen, ale i mužů.