Benzin a nafta v létě mírně zlevní, Senát schválil snížení spotřební daně

ČESKO – Aktuální situace, kdy dochází k prudkému zdražování prakticky všeho, se odvíjí i od faktu, že došlo ke skokovému nárůstu energií a paliv. Ceny pohonných hmot pak v posledních měsících v souvislosti s válkou na Ukrajině vystoupaly na doposud nevídané hodnoty, přičemž např. ceny nafty se již blíží i padesáti korunám za litr. Vláda tedy přistoupila k návrhu dočasného – prozatím čtyřměsíčního – snížení spotřební daně na paliva ve výši 1,50 Kč, návrh dnes schválil i Senát, a tak již poputuje na podpis k prezidentovi. Nakolik ale tento krok zajistí, že paliva alespoň mírně zlevní, je otázkou…

Snížení cen až o 1,80 Kč?

Aktuálně činí spotřební daň z litru benzinu 12,84 Kč a z litru nafty 9,95 Kč. Její snížení o 1,50 Kč by pak dle predikcí vlády mělo vést ke snížení koncových cen na čerpacích stanicích v průměru o 1,80 Kč/litr. „Česká vláda intenzivně pracuje na pomoci svým občanům, a tak postupně přicházíme s jednotlivými konkrétními kroky. Jedním z těch směřujících ke snížení tlaku na peněženky občanů České republiky je opatření, jež v současné složité době jednoznačně pomůže všem občanům, kteří potřebují využívat své automobily, ale také všem dopravcům, poskytovatelům veřejné dopravy apod., snášet nárůsty cen způsobené ruskou agresí na Ukrajině a bojem, který vede Vladimir Putin proti Západu,“ vysvětlil premiér Petr Fiala.

Ačkoliv tento vládní krok je prezentován jako vstřícný vůči řidičům, minimálně dle opozice, ale také dle některých odborníků, je toto nové přijaté opatření nedostatečné a do koncových cen pohonných hmot na čerpacích stanicích se nijak nepromítne. Naopak jak uvedl ministr financí Zdeněk Stanjura (ODS), jeho resort má v plánu provádět průběžné kontroly marží prodejců pohonných hmot, a to tak, aby byla jistota, že snížení spotřební daně má na celkové ceny nafty a benzinu reálný dopad.

Snížení spotřební daně je prozatím omezeno na období od počátku června do konce září, podle slov Stanjury by ale konkrétně v případě nafty mohlo být snížení spotřební daně na minimální hranici určenou EU trvalé.

Další plánovaná opatření

Kromě snižování spotřební daně má vláda v plánu i další kroky, které reagují na skokový nárůst pohonných hmot, součástí balíčku speciálních opatření je např. také zrušení silniční daně v případě osobních automobilů, autobusů a nákladních vozidel do 12 tun a ukončení povinného přimíchávání bioložky. Právě druhý ze zmiňovaných záměrů by pak měl podle vlády pohonné hmoty zlevnit o další dvě koruny/litr. S tím však nesouhlasí distributoři, kteří tvrdí, že biopaliva bude nutné do pohonných hmot přimíchávat i nadále, a to kvůli zákonu o snižování emisí oxidu uhličitého. Chápu ty, kteří by chtěli zrušit přimíchávání biosložky do PHM. Z našich cenových analýz ale plyne, že bezprostřední vliv na cenu by byl nulový. Biosložku v palivech by ale bylo nutné okamžitě nahradit – u nafty by šlo o 6 procent – a to by vedlo k dalšímu tlaku na růst cen,“ uvedl přímo na svém Twitteru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestraník/STAN). Ačkoliv tedy i tento záměr Senát pravděpodobně schválí, jeho dopad na ceny pohonných hmot bude dle všeho nulový.