Dovolenkové útěky od civilizace. Jak dostat internet do notebooku, když není dostupné klasické připojení

Čím dál tím více lidí se snaží ve svém volnu uniknout nepřirozeně rychlému tempu moderního života. Vyhledávají odpočinek v klidném a třeba i zapomenutém koutě přírody. V těchto místech je však často nutné počítat s tím, že si notebook k internetu nepřipojíte. Důvodem je nestabilní nebo přímo neexistující signál.

Problém lze mnohdy úspěšně vyřešit prostřednictvím chytrého mobilu, a to vytvořením mobilního hotspotu. Tento úkon dost možná zvládne bez problému váš potomek. Pokud ovšem není po ruce či je klasicky pubertálně neochotný, naučíme vás to my, a to během několika minut.

Fungující mobilní pokrytí

Jedinou podmínkou, aby toto rychlé řešení fungovalo, je existence mobilního signálu v daném místě. Ještě přesněji – místo musí být pokryto vaším mobilním operátorem. Na horách se totiž občas stává, že existují tzv. bílá místa, která prostě váš operátor nepokryl. To je také případ paní Kamily: „Léto trávím pravidelně na chatě, jenže naše chatová osada je v údolí. Signál zde není stabilní. Někdy vypadne úplně, a pokud pak potřebuji volat, musím vyjít na kopec za chatou.“

Jak vytvořit hotspot aneb tethering

Řečeno česky, necháte mobil vytvořit svou vlastní Wi-Fi síť. Váš mobil se tedy stane oním „horkým místem“, které vytvoří bezdrátové připojení k vytouženému internetu. Tuto funkci zpravidla najdete ve svém mobilu v sekci NastaveníPřenosný hotspot. Jelikož mobily se ve svém uspořádání liší, tak může být také zařazena v sekci Bezdrátová připojení a sítě nebo Rozšířená nastavení.

Nastavení hotspotu

Nyní provedete tzv. konfiguraci hotspotu. Nastavíte požadované parametry – nejčastěji název sítě, heslo, zabezpečení. Co se týká zabezpečení, například můj mobil dává na výběr mezi Žádné a WPA2. Nechcete-li zbytečně riskovat, zvolte druhou možnost. Zkratka WPA znamená Wi-Fi Protected Access, v podstatě se jedná o šifrovací nástroje. Váš přístup k Wi-Fi by měl být tedy chráněný. (Nikdo cizí by teoreticky neměl zjistit, např. jaké stránky si prohlížíte.)

Hlídání čerpaných dat

Užitečnou funkcí v mobilu je hlídání čerpání dat u přenosného hotspotu. Ta totiž mohou neskutečně „letět“, zejména u sledování videí. Tato funkce umožňuje nastavit při jakém objemu vyčerpaných dat vám přijde upozornění a jestli chcete v této chvíli čerpání dat, a tedy i funkci hotspot, ukončit.

Co nastavit na notebooku

S notebookem se již domluvíte klasicky, jako když jej připojujete k Wi-Fi. Zobrazí se vám dostupné sítě, včetně vašeho hotspotu. V nabídce Vlastnosti (na panelu, který zobrazuje vaše aktuální připojení k dané Wi-Fi síti) najdete možnost Připojení účtované podle objemu dat. Když ji zvolíte, budou některé aplikace fungovat jinak, aby se snížila vaše spotřeba mobilních dat. Tudíž je vhodné si ji aktivovat.