Akce pro dlužníky – Milostivé léto – se dočká vylepšeného pokračování

ČESKO – Akce označovaná jako Milostivé léto bude mít své pokračování. To včera schválila vláda, která tak naváže na úspěšný projekt umožňující fyzickým osobám uhradit u veřejných institucí (např. pojišťovny, dopravní podniky, nemocnice, ale také Česká televize či Český rozhlas apod.) své dluhy, do nichž nebudou započítány žádné sankce či úroky. Bezúročné období pro splacení dluhů bude trvat po dobu tří měsíců, a to od 1. září 2022.

V prvním kole Milostivého léta, které proběhlo loni na podzim, bylo ukončeno na 42 000 exekucí, což je lehce přes 3 % ze všech, které jsou v Česku vedeny. Nejvíce se jich týkalo Všeobecné zdravotní pojišťovny, která ještě řadu řízení zpracovává a odpustila dlužníkům, již jí naopak zaplatili v dluzích přes 200 milionů, penále ve výši půl miliardy. Právě zdravotnický systém je exekucemi pojícími se k neplacení zdravotního pojištění poměrně zatížen, jak vysvětlil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), tím, že dluhy následně exponenciálně narůstají, pro systém jsou (nedojde-li k odpuštění penále) v důsledku naprosto nevymahatelné. „Dáváme lidem druhou šanci vrátit se do života po mnoha letech, kdy byli v určité šedé zóně, a to často i kvůli tomu, že stát nechránil jejich práva,“ objasnil pak důvod opakování akce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Znovu a lépe?

V rámci prvního Milostivého léta dosahovala výše průměrného splaceného dluhu k částce 14 000 Kč a naopak průměrné odpuštěné penále či úroky se pohybovaly ve výši 37 000 Kč. Ačkoliv se nepředpokládá, že by pokračování této akce bylo stejně úspěšné, vládní představitelé jsou přesvědčeni, že je rozhodně vhodné. „Předpokládám, že v důsledku současné energetické krize a zvyšující se inflace je druhá vlna Milostivého léta namístě. Může pomoci především těm, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peněžní prostředky, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie,“ uvedl tak v dané souvislosti ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Návrh také obsahuje určité změny oproti tomu původnímu, přičemž má vyjít více vstříc dlužníkům, kteří často naráželi na neochotu a nekomunikaci exekutorů. Těm nově návrh stanoví jasné lhůty na odpověď dlužníkům, kteří o řešení svého dluhu projeví zájem, a to v limitu patnácti dnů. Změní se také výše poplatku pro exekutory, zdvojnásobí se z 900 Kč na 1800. Exekutorská komora ale zároveň trvá na standardní, vyšší odměně. „Tato odměna je stanovena přímo exekučním tarifem,“ shrnul pro ČT Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory ČR.

Dvakrát a dost…a k tomu ještě akce pro další dlužníky

Návrh vzniknul ve spolupráci s opozicí, která ve Sněmovně umožní jeho zrychlené schválení. Kromě toho již byla s opozicí uzavřena dohoda na speciálním daňovém Milostivém létě, které by mělo proběhnout během příštího roku. Dluhů u finančních úřadů, které vymáhá stát, se totiž Milostivé léto, jež je v plánu na období září-listopad 2022, netýká.

Ačkoliv vůči opakování Milostivého léta se z řad některých organizací ozývají i kritické hlasy s tím, že akce vysílá ke společnosti nežádoucí signál, že dluhy není třeba splácet, zákonodárci jsou přesvědčeni o prospěšnosti svého aktuálního rozhodnutí. Dle slov poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) se však zároveň jedná o druhou a poslední možnost, jak se svých dluhů zbavit, se třetí vlnou již počítáno není.