Zákaz pití alkoholu na veřejnosti se stává běžnou praxí, Praha k ní přistoupila i na náplavkách

ČESKO – Zákaz pití alkoholu na veřejnosti je vlastně tlakem na lidi, kteří popíjejí alkohol a obtěžují okolí rušením nočního klidu. Je přitom v pravomoci jednotlivých měst/městských částí, jak k problematice přistoupí, a pravdou je, že v mnoha lokalitách je konzumace alkoholu na různých veřejných prostranstvích skutečně regulována. Po poměrně ostré diskuzi pak k rozšíření stávající praxe přistoupila i Praha, která původní seznam míst, kde je konzumace alkoholu zakázána, rozšířila z 837 na 1036. Opatření se pak nevyhnou ani populární oblasti náplavky.

Kde všude bude zákaz konzumace alkoholu v Praze platit?

K poslední novelizaci příslušné vyhlášky došlo v Praze v roce 2013, ke změně pak dle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) vedla snaha zlepšit vymahatelnost zákazu a také vyjít vstříc požadavkům jednotlivých městských částí. Jak Hlubuček dodal, vyhláška cílí především na ty, kdo se kromě vlastní konzumace alkoholu zároveň dopouštějí dalšího problematického chování a ruší tak i ostatní obyvatele. Pití alkoholu tak Praha zakázala např. na dětských hřištích a v blízkosti školních a zdravotnických zařízení a také v bezprostředním okolí vstupů do metra a stanicích MHD. Mezi půlnocí a devátou hodinou ranní bude konzumace alkoholu zakázána také v oblasti pražské náplavky. Výjimka pak bude platit 31. prosince a 1. ledna a další výjimky se budou pojit k plánovaných akcím (koncerty, vinobraní), výjimku samozřejmě budou mít také zahrádky restaurací.

Piráti novou vyhlášku nepodpořili

Ke schválení vyhlášky se pojily také četné kontroverze, např. koaliční Piráti ji nepodpořili. Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba totiž nová vyhláška žádný problém neřeší. Praha je svobodné město, kde žijí svobodní lidé. Tak by to mělo zůstat. Nevidím jediný důvod, proč by si Pražané nemohli udělat po práci piknik v parku na dece s lahví vína, pokud nikoho neobtěžují. Zákaz otevřených lahví alkoholu v parcích formou vyhlášky je nevhodným plošným zákazem. Sice se podařilo přesvědčit koaliční partnery o změně logiky vyhlášky, tedy že to má být v principu povoleno a pouze na vybraných místech je možné uvažovat o zákazu. Jenže městské části určily tolik míst, že je to prakticky zakázáno všude,“ uvedl tak Hřib na sociálních sítích.

Praha není jediná…

Různých způsobů omezování konzumace alkoholu v Česku přitom existuje řada, např. ve Znojmě mohou strážníci přistoupit i k odebrání alkoholu v případě, kteří porušují městskou vyhlášku. Opaření ale v tomto případě není ani tak plošně uplatňováno, jako se zaměřuje na osoby, které opakovaně narušují veřejný pořádek a hrozba pokuty pro ně není odstrašující. K odebrání alkoholu se však pojí další administrativy, kdy strážníci musí sepsat podrobný záznam o odejmutí věci – alkoholu, tento alkohol dále míří na přestupkový odbor a po ukončení přestupkového řízení je předán státu.