Kvůli válce na Ukrajině hrozí potravinová krize, nedostatek obilí může dopadnout i na Česko

ČESKO – Válka na Ukrajině má celou řadu negativních vedlejších dopadů – vedle radikálního zvyšování cen pohonných hmot odborníci varují, že problémem by mohla být také související potravinová krize. Právě Ukrajina je totiž rozsáhlým producentem obilí, které distribuuje do řady částí světa.  Ačkoliv Česku konkrétně nedostatek potravin nehrozí, situace se propisuje do finálních cen obilovin a muk na pultech obchodů.

Již ve druhé polovině května upozornil generální tajemník OSN Antonio Gutteres na to, že kvůli ruskému válečnému tažení na Ukrajinu může dojít ke vzniku globální potravinové krize, která nejtvrději dopadne na nejchudší země světa. Ukrajina je totiž obecně považována za jednu z největších obilnic světa, až 2/3 jejího území je pokryto mimořádně úrodnou černozemí. Tento pás úrodné půdy pak pokračuje dále do Ruska, naopak směrem na západ – Česko nevyjímaje – jí ubývá, a to kvůli odlišnému klimatu. Evropské černozemě jsou navíc méně úrodné, a to kvůli častějším dešťům a většímu množství lesů. Ukrajina tedy zásobuje obilím celou řadu zemí, což však nyní různými způsoby válka komplikuje.

Problém je sklizeň, distribuce, ale i obhospodařování polí

Prvním problémem je, že Rusové vývoz potravin z Ukrajiny blokují, velké obilné sýpky se navíc nacházejí na jihu a jihovýchodě Ukrajiny, což jsou území, která stále Rusové okupují. Výhled do budoucna přitom počítá s dalšími komplikacemi – válka totiž začala v době, kdy se teprve seje, aktuálně je doba blížící se sklizně, ta bude ale v okupovaných oblastech problematická. Totéž ale platí i pro další obhospodařování polí v místech, která již ruská vojska opustila – řada farmářů bude mít problém se o pole starat nejen vzhledem k nedostatku techniky, ale také z důvodu obav, že jsou oblasti podminované.

Jelikož Ukrajina nejvíce obilí (pšenice) vyváží směrem na jih, do Egypta a Turecka, a velkým odběratelem je také Pákistán, tyto země budou mít s dostatkem této suroviny problémy – pravdou ale je, že se jedná o relativně bohaté země, které mohou přistoupit k nákupu obilí z alternativních zdrojů. A tak největší problémy může celá situace způsobit zemím, které se zároveň řadí mezi nejchudší, tedy Jemenu či Bangladéši. Právě zde pak hrozí reálný nedostatek potravin

Ačkoliv Česku přímo potravinová krize dle slov ministra zemědělství Nekuly (KDU-ČSL) nehrozí, vše se vzhledem k dominovému efektu na trzích promítá do cen potravin na pultech obchodů (ostatně mouka podražila ve srovnání s loňským rokem více jak o polovinu). Nekula ale zároveň ubezpečil, že co do produkce obilí je Česko zemí soběstačnou, která dokonce dosahuje určitého stavu nadprodukce. Zemědělci pak prý i zaseli o 10 % obilí více než v předchozích letech. Rezervy potravin má ale Česko v průměru jen na jeden a půl dne, což chce resort zemědělství napravit a dokoupit zásoby tak, aby pokryly nezbytné potřeby obyvatelstva v horizontu poloviny jednoho měsíce.