Úvěr vs. půjčka. Buďte vždy opatrní. Vypůjčenou částku můžete přeplatit jen o pár tisíc, nebo o celé desetitisíce

Někdo hovoří o půjčce, jiný o úvěru. Je pravdivé rozšířené přesvědčení, že půjčka se týká menších částek, zatímco úvěr větších? Kde jinde kromě banky si můžete oficiálně půjčit peníze? Na kolik vás může přijít půjčka 50 000 Kč? Možná budete žasnout.

Půjčka vs. úvěr

Zákon rozlišuje, co je předmětem půjčky. Úvěr se týká pouze finančních prostředků, tedy peněz. Z právního hlediska je definován zákonem o spotřebitelském úvěru. Díky tomu vám nemůže úvěr poskytnout kdekdo, ale pouze subjekt s podnikatelským oprávněním, např. banka.

Předmětem půjčky může být libovolná hmotná věc, tedy nejen peníze. Například soused vám může půjčit své peníze, auto nebo krávu. Správně bychom ale neměli říkat půjčka, nýbrž zápůjčka. Zápůjčky (hovorově půjčky) řeší občanský zákoník. Zápůjčku vám může poskytnout, na rozdíl od úvěru, téměř kdokoli.

Pokud si půjčíte peníze, ať už jako úvěr či nepřesně půjčku, budete tedy v pozici dlužníka, který má povinnost splatit vypůjčenou částku (tzv. jistinu) a úrok, který lze chápat jako odměnu věřiteli za to, že vám peníze půjčil.

Banky vs. „nebanky“

Poskytování úvěrů nemusí být pouze doménou bank. Úvěry mohou poskytovat také nebankovní společnosti, musí být však držitelem licence České národní banky. Na našem trhu existuje celá řada těchto nebankovních společností poskytujících úvěry.

Jak nenaletět

Určitě také ve vaší schránce pravidelně přistávají letáky různých společností nabízejících výhodné a férové půjčky. Zpravidla se vyjadřují nepřesně a jde o úvěry, ale to vám může být jedno. Jakmile podepíšete smlouvu, máte povinnost částku splatit i s úroky, a to doslova i obrazně. Pokud nechcete, aby „férová půjčka“ byla jízdenkou do vaší dluhové pasti, rozhodně neberte první nabídku, ale vybírejte a důkladně porovnávejte. Mezi základní ukazatele patří roční úroková sazba (dále jen ÚS) a ukazatel roční procentní sazby nákladů (dále jen RPSN). Podrobně jsme o nich psali zde.

Propastné rozdíly v úrokových sazbách

Namátkou jsme pro vás vybrali úvěry od čtyř různých poskytovatelů. Informace pocházejí z kalkulaček na webových stránkách těchto ekonomických subjektů k datu 28. 2. 2022. Jednalo se o „půjčku“ 50 000 Kč na dobu 60 týdnů, resp. 14 měsíců.

Moneta Money Bank

ÚS: 4,8 % p.a., RPSN: 4,94 %, měsíční splátka 3 680 Kč, celkem zaplatit 51 499 Kč.  K 7. 6. 2022 ÚS vzrostlo na 6,4 % p.a. a RPSN: na 6,6 %.

Zonky

ÚS: 2,99 % p.a., RPSN: 6,10 %, měsíční splátka 3 718 Kč, celkem zaplatit: 52 043 Kč. K 7. 6. 2022 ÚS vzrostlo na 3,99 % p.a. a RPSN: na 7,25 %.

Česká spořitelna

ÚS: 11,49 % p.a., RPSN: 12,3 %, měsíční splátka 3 900 Kč, celkem zaplatit: 54 036 Kč. Údaje k 7. 6. 2022 nejsou v kalkulačce volně k dispozici. Zájemce musí uvést svůj kontakt a banka jej osloví s nabídkou.

Fair Credit

ÚS: 32,15 % p.a., RPSN: 206,15 %, týdenní splátka: 1 500 Kč (tj. cca 6 000 Kč měsíčně), celkem zaplatit: 90 000 Kč. Údaje k 7. 6. 2022 beze změny.

Dvakrát měř, jednou řež

Na jedné straně lze tedy půjčku pořídit s úrokovou sazbou cca 5 % a s RPSN kolem 6 %, takže ve výsledku půjčku přeplatíte o nějaké 2 000 Kč. Na straně druhé si ji můžete dopřát s úroky přes 30 % a s RPSN přes 200 %, přičemž původní částku přeplatíte o celých 40 000 Kč. Nejvíce ušetří ten, kdo si nepůjčí nic. Pokud se však bez cizích peněz neobejdete, pečlivě zvažte, do jakého úvěru, resp. půjčky, půjdete.

Může vás zajímat:

Když v zahraničí platíte kartou nebo vybíráte z bankomatu. Pozor na DCC