Vyšlápněte si na horu Jizeru za úchvatnými výhledy

Čarokrásné Jizerské hory potěší každého vnímavého návštěvníka. Jizerky, jak se jim lidově říká, jsou pohořím připomínající severskou přírodu. Pohleďte snivě do kraje z Jizery, druhé nejvyšší hory Jizerských hor, a zaposlouchejte se do tónů, které zpívá příroda.

Cesta středem Jizerských hor

Na vrcholovou skálu Jizera, druhý nejvyšší bod české části Jizerských hor, je nejlépe vyrazit ze Smědavy, místa soutoku Bílé, Černé a Hnědé Smědé, tedy vzniku říčky Smědé. Najdete tu parkoviště a stejnojmennou horskou chatu. Podle směrovky na turistickém rozcestníku vykročte po červené turistické značce, která je současně Hřebenovkou s označením E3. Během cesty minete řopíky, po pravé straně vás bude chvíli doprovázet řeka Bílá Smědá s četnými vodopády. U turistického rozcestníku Paulova paseka je odpočinkové místo, které vám poskytne posezení s lavičkami. Relaxujte a užijte si tu krásu okolo, kterou umí vyčarovat jen příroda.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zdolejte skalní vyhlídku vrchu Jizera

Pokračujte lesní stezkou k rozcestí Pod Jizerou a odbočte na žlutě značenou stezku. Nyní vás čeká jeden kilometr dlouhé stoupání po kamenité stezce na vrchol hory Jizery (1122 m n. m.). Cesta není nijak náročná, zvládnou ji i menší děti. Kočárek raději vyměňte za dětské nosítko. Pouze kratší výstup na vrcholové skalisko s ikonickým křížem vyžaduje větší opatrnost a zručnost. Pomohou vám však kovové schody a zábradlí.
Výhledy z Jizery jsou úchvatné. Za jasného počasí můžete spatřit Smrk, který je nejvyšší horou Jizerských hor, Ještěd, vrcholky Krkonoš, přehradu Souš i rašeliniště klečových luk.

Můstek přes Bílou Smědou u rozcestníku Paulova paseka. Autor: Hubert Kororo. Zdroj: Creative Commons, licence CC BY 4.0
Můstek přes Bílou Smědou u rozcestníku Paulova paseka. Autor: Hubert Kororo. Zdroj: Creative Commons, licence CC BY 4.0

Vycházka pralesem na Jizeru

Krása panenské přírody Jizerských hor se ukrývá v přírodní rezervaci Prales Jizera, která zaujímá vrcholovou část Jizery, necelý čtvereční kilometr. Území je chráněno kvůli zbytkům horské klimaxové smrčiny, značně poškozené imisemi a kůrovcem. Odumřelé stromy zde tvoří neobvyklé tvary. Přesto je tato oblast cenná pro svůj genetický materiál.

Turistické informace

Trasa: parkoviště Smědava (červená značka) – odpočinkové místo Paulova paseka (červená značka) – turistický rozcestník Pod Jizerou (žlutá značka) – vrchol hory Jizera
Délka: 3 km v jednom směru
Značení: červená a žlutá turistická značka
Obtížnost: středně náročná

Na výlet na horu Jizeru si obujte dobré boty, neboť cesta je kamenitá. Do batůžku si přibalte i větrovku, oceníte ji na vrcholu Jizery, který je hodně větrný. Také trekové a turistické hole budou vašim dobrým společníkem na túře na druhou nejvyšší horu Jizerských hor.

A jedna prosba na závěr, při svém putování se ke zdejší přírodě chovejte s pokorou a respektem, aby její krásu, bohatství a jedinečnost mohli obdivovat i ostatní.

Vrchol Jizery. Autor: Olgierd Rudak. Zdroj: Creative Commons, licence CC BY 2.0
Vrchol Jizery. Autor: Olgierd Rudak. Zdroj: Creative Commons, licence CC BY 2.0

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Liberec
Město: Hejnice

Kontakt

Správa CHKO Jizerské hor
jizerskehory.ochranaprirody.cz

Informace pro turisty
Město Hejnice
Klášterní 87
46362 Hejnice

tel.: +420 482 322 276
www.mestohejnice.cz

Tip na fajn výlet

Vyrazte s dětmi na toulku Jizerskými horami po stezce s názvem „Zelené putování za tajemstvím stromů”. Najdete ji u obce Bedřichov.