Když si chcete přivydělat, musíte vědět, jestli máte podepsat Prohlášení poplatníka. Proč je to tak důležité?

Zdražování, zvyšující se životní náklady a obrat k lepšímu v nedohlednu. Mnozí z nás jsou nuceni hledat přivýdělek, nejčastěji na dohodu o provedení práce. Pokud práci získají, jedna z prvních otázek zní: „Budete u nás podepisovat prohlášení poplatníka?“ Zatímco pro zběhlou účetní se jedná o banální pojem, většina laiků vůbec netuší, o co jde. Přitom se však mohou špatnou odpovědí připravit o peníze nebo si dokonce přivodit problémy s finančním úřadem.

Růžové prohlášení

Dotyčný formulář se v plném znění jmenuje Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a týká se daného zdaňovacího období, tedy převážně daného kalendářního roku. Jeho název je však pro obyčejného smrtelníka natolik složitý, že se zkráceně označuje jen Prohlášení poplatníka nebo jako růžový formulář. Důvodem je růžová barva originálního tiskopisu. (Pokud jej však obdržíte z černobílé tiskárny, růžovou tam budete hledat marně.)

K čemu prohlášení slouží

Pokud jste klasický zaměstnanec, tedy nepodnikáte, a máte jeden pracovní poměr, pak toto Prohlášení podepisujete u svého zaměstnavatele. Mnohdy vám jej účetní předá s kupou dalších papírů a označí vám, co vyplnit a kde se podepsat. Podpis Prohlášení je pro vás však velmi užitečná věc, díky které ušetříte často docela dost peněz. Tímto formulářem totiž prohlašujete, že uplatňujete zákonné slevy na dani, např. na poplatníka, na dítě, na invaliditu, na studenta.

Sleva na poplatníka

Když už nic jiného, tak vždy uplatníte slevu na poplatníka, tedy na sebe. Letos se jedná o 30 840 Kč na rok. Díky této slevě zaplatíte na dani každý měsíc o 2 570 Kč méně.

Podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele

Uplatnění formuláře má však svá pravidla. Můžete jej podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, což je logické. Nesmí dojít k tomu, že byste daňové zvýhodnění uplatňovali na sebe vícekrát, tedy v hlavním zaměstnání a zároveň na brigádách. Toto by bylo zásadní porušení zákona a finanční úřad by na to patrně velmi rychle přišel. Pokud si tedy k hlavnímu zaměstnání seženete nějaký přivýdělek, je třeba učinit jasno, u koho růžový formulář, a tedy všechny slevy, uplatníte.

Když si přivyděláváte na DPP

Lidé si nejčastěji přivydělávají formou DPP (dohody o provedení práce), protože u ní z příjmu do 10 000 Kč měsíčně neodvádíte sociální ani zdravotní pojištění. V tomto případě je zpravidla nejjednodušší Prohlášení i nadále podepisovat u svého hlavního zaměstnavatele. Vedlejší zaměstnavatel vám pak váš příjem zdaní 15% srážkovou daní a už se o nic nestará. (Pokud si zvolíte vedlejšího zaměstnavatele, musíte svého hlavního zaměstnavatele informovat o této změně.)

Přiznat příjmy z přivýdělku?

Tímto může vše skončit, ale nemusí. Pokud počátkem následujícího roku požádáte vedlejšího zaměstnavatele, vystaví vám tzv. Potvrzení o zdanitelných příjmech. V něm bude uvedeno, kolik jste si za daný rok na DPP vydělali hrubého a kolik vám bylo sraženo zmíněnou 15% srážkovou daní. Potvrzení pak předáte nejlépe do 15. 2. svému hlavnímu zaměstnavateli. K tomuto datu totiž můžete nejpozději požádat o Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za uplynulý rok (většinou vás k tomuto úkonu vyburcuje účetní vašeho zaměstnavatele). Pokud máte celkově menší příjmy a navíc zároveň uplatňujete více slev na dani, je pravděpodobné, že vám vrácení přeplatku na dani rozhodně udělá radost. Mnohdy se jedná o celé tisíce korun.

Pokud příjmy z DPP nepřiznáte, nic se neděje. Pouze je docela možné, že jste na dani zaplatili státu více, než bylo nezbytně nutné.

Může vás zajímat:

Návštěva lékaře a pracovní volno. Na co máte nárok a co když jdete jako doprovod?