Asistenční centrum pro uprchlíky v Praze dnes končí – hlavní město již nemá kapacity

ČESKO – Přerozdělování uprchlíků napříč jednotlivými kraji vázne. Jelikož v Praze je až čtyřikrát více uprchlíků v přepočtu na 1000 osob než v dalších krajích, není divu, že vedení hlavního města již došla trpělivost – Praha totiž již nemá další kapacity na odbavování uprchlíků. Poté, co primátor Prahy žádal vládu o přípravu přerozdělovacího mechanismu, který by metropoli ulehčil, avšak řešení se nedočkal, bylo rozhodnuto, že tzv. Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu (KACPU) nacházející se ve Vysočanech, bude dnes uzavřeno.

Vláda nepředstavila žádný dlouhodobý plán

Od počátku války na Ukrajině odbavilo pražské KACPU téměř 100 tisíc uprchlíků a zajistilo bydlení pro necelých 10 tisíc osob. Na území Prahy vznikla také dvě stanová městečka určená převážně pro romské ukrajinské uprchlíky. Primátor Hřib (Piráti) již od března upozorňoval, že situace je neudržitelná a od vlády získal i příslib, že vše bude řešit. Dle vládního datového modelu z května je Praha jediná, která je v kategorii nejvyššího vytížení z hlediska počtu přijatých uprchlíků, a např. dle slov Daniela Hůle z organizace Člověk v tísni je třeba z Prahy relokovat na 30 tisíc lidí, jinak hrozí velký sociální problém.

Navzdory jasně definovaným problémům ale ze strany vlády žádné konkrétní plány zatím představeny nebyly, a tak se Praha rozhodla, že KACPU uzavře. „Není to rána z čistého nebe, dlouhodobě jsem upozorňoval na to, že kapacity v Praze jsou v KACPU plné. Již tři měsíce říkáme, že Praha není nafukovací a že je nezbytné vytvořit mechanismus přerozdělování uprchlíků. Členové vlády nám to slibovali, žádný mechanismus ale doposud není,“ vysvětlil na brífinku po jednání krizového štábu Hřib.

Dnes tedy bude KAPCU otevřeno naposledy – počínaje čtvrtkem zde již nebude možné vyřizovat dokumenty, registrace apod. a na místě bude jen infocentrum. Tam se příchozí dozvědí, že v Praze již nejsou ubytovací kapacity, ani od města a ani od státu, a tak v případě zájmu získají zdarma jízdenku do jiných krajů. Další jednání o řešení uprchlické krize by měl primátor Hřib mít v pátek, a to s premiérem Fialou (ODS). „Nyní je řada na premiérovi, aby začal záležitosti koordinovat z hlediska dlouhodobého, jelikož je zjevné, že válka na Ukrajině do pár měsíců neskončí,“ uzavřel Hřib. Dodal také, že v případě, vznikne-li spravedlivý systém, jak uprchlíky přerozdělovat napříč republikou, může KACPU znovu otevřít.

Další změny v Lex Ukrajina

Vedle toho, že Praha ukončuje provoz KACPU, s počátkem června došlo také k ukončení poskytování oficiální humanitární pomoci uprchlíkům v prostorách pražského hlavního nádraží. Vláda by dnes měla také projednat tzv. Lex Ukrajina, jež řeší např. umisťování ukrajinských dětí do škol a zřizování  specificky ukrajinských tříd, ale třeba i možnost výstavby bydlení na základě dočasného stavebního povolení. Vládní výbory ale projednávají také různá zpřísnění pravidel pro ukrajinské uprchlíky – balík změn poměrně lehce prošel již třetím čtením ve Sněmovně, uprchlíkům tak např. po 150 dnech pobytu v Česku přestane být hrazeno zdravotní pojištění.