Proč jet letos do zahraničí s cestovkou. Jak poznat, že si kupujete zájezd od skutečné cestovní kanceláře

Po nucené covidové pauze Češi dychtivě vyrážejí na zahraniční dovolené. Cestovní kanceláře si na nedostatek klientů letos rozhodně nemohou stěžovat. Rekordní zájem je hlášen zejména u last minute zájezdů. Obecně byste tedy s výběrem dovolené neměli příliš otálet. Proč mnozí letos volí raději cestovku? Co a jak si určitě ověřit, abyste nezůstali bez zájezdu i bez peněz?

Jak se změnila poptávka po zájezdech

Covid zamíchal karty v mnoha oblastech našeho života. Změnil kupní chování zákazníků nejen v supermarketech, ale také v cestovních kancelářích (dále jen CK). Před covidem měli klienti většinou zájem o kratší pobyty v zahraničí, ale zato častěji během roku. Nyní preferují delší dovolené (cca 8 až 9 dní), avšak méně často.

Proč s cestovkou?

S CK začali nyní vyrážet i ti, kteří by normálně jeli na vlastní pěst. Důvodem je celkově větší nejistota. Covid sice spí, ale může se opět probudit. Také celková politická situace není nejstabilnější. Pokud dojde ke změnám letů, či dokonce jejich zrušení, padá veškerá starost na „hlavu“ cestovní kanceláře. Ty jsou také na tyto změny zpravidla lépe připraveny reagovat. Snadněji zajistí náhradní spoj či náhradní nabídku destinace. Pokud by nastaly potíže s covidem, bude to opět cestovka (a nikoli cestující), kdo bude muset problematickou situaci řešit.

Jedná se skutečně o cestovku?

Pokud vás zaujal nějaký zahraniční zájezd, buďte raději obezřetní. Zkontrolujte si, jestli jedete se skutečnou cestovní kanceláří, která má ze zákona ke svým klientům celou řadu povinností. Tuto informaci zjistíte ve veřejně přístupném Seznamu cestovních kanceláří, který vede Ministerstvo pro místní rozvoj. Zde zadáte obchodní jméno dané cestovní kanceláře a zjistíte, jestli ji vyhledávač „vyplivne“. Smlouva o zájezdu musí být vždy uzavřena jménem CK, která zájezd pořádá.

Pojištění a garanční fond

Určitě si v Seznamu ověřte, že vaše cestovka má tzv. pojištění proti úpadku, což zjistíte kliknutím na její vyhledané jméno. Dále zákon stanoví, že CK má povinnosti uhradit příspěvek do garančního fondu. I tuto informaci zde naleznete. Garanční fond se totiž dostane ke slovu v případě, že pojištění padlé CK proti úpadku nestačí pokrýt její závazky vůči zákazníkům.

Pozor na slovíčka

Cestovní kancelář není totéž jako cestovní agentura. Cestovní agentura je totiž pouze zprostředkovatel zájezdu. Pokud v průběhu zájezdu narazíte na problémy, musíte je zpravidla řešit s příslušnou CK. Agentura vám nepomůže. Agentury rovněž nehradí příspěvky do garančního fondu, ani nemají povinnost být pojištěny proti úpadku. Musí vám však na požádání (ještě před podpisem smlouvy) předložit doklad, že CK, jejíž zájezd vám prodávají, je pojištěna proti úpadku.

Přejeme vám šťastnou cestu a žádné trable 🙂