Poslanci dali zelenou mimořádnému finančnímu příspěvku pro rodiny

ČESKO – Vládní návrh na poskytnutí mimořádného pětitisícového příspěvku rodinám, jejichž roční příjmy nepřekročily milion korun hrubého, schválili poslanci. Nyní již chybí jen posvěcení senátem a podpis prezidenta – očekává se, že žádosti o příspěvek bude možné podávat od srpna. Jaké jsou další podmínky jeho poskytnutí?

Příspěvek ve výši 5 tisíc korun bude poskytnut všem rodinám s příjmem do milionu korun hrubého ročně a bude se vztahovat na každé vychovávané dítě do věku 18 let. Jeho cílem je zmírnit dopady zdražování a vláda o něm hovoří jako o podpoře rodičů. Dle odhadů by se možnost čerpání příspěvku měla týkat cca 1,5 milionů dětí – jedná se tedy o nejdražší letošní návrh zákona, kterým chce vláda Petra Fialy (ODS) lidem pomoci se zvládnutím inflace, státní kasu přijde na necelých osm miliard. „Zavádíme zákonem podporu pro rodiče, samoživitele a samoživitelky, a to ve výši 5000 korun na dítě. Určena je pro všechny děti, které do začátku srpna nedovršily osmnácti let, a pro ty, které se narodí do konce tohoto kalendářního roku,“ shrnul obsah novely ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podpora napříč politickým spektrem

„Příspěvek pomůže velké skupině lidí, která podle všech analýz patří v rámci střední třídy k těm nejohroženějším – a z nich nejvíce samoživitelé, samoživitelky a rodiny s dětmi,“ shrnul premiér Petr Fiala. Vít Rakušan (STAN) pak dodal, že se jedná o efektivní opatření, přičemž nebyl jediný důvod, proč by jej poslanci neměli podpořit. Dolní komora tak nakonec hlasovala v poměru 158 ze 166 přítomných „pro“, stanovisko „proti“ nevyjádřil nikdo. Pro schválení návrhu zákona tak nakonec byla i obě opoziční hnutí – SPD i ANO – ačkoliv jejich členové vůči němu měli řadu výhrad. Konkrétně hnutí ANO např. navrhovalo, aby příspěvek byl poskytován pravidelně každý měsíc, a to až do konce roku, příp. aby bylo možné vyplatit tuto finanční podporu i na děti studující, tedy všechny do 26 let.

Kdo a jak příspěvek získá?

Nárok na 5 tisíc korun budou mít všechny rodiny, resp. děti, s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku – a jejich rodiče s nimi musí žít a hradit životní náklady. Vyloučeni však nebudou ani cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují, a ani pěstouni, manželé či partneři rodičů či vdovci a vdovy po rodičích. Milionový příjem by měl zahnout nejen výdělky ze zaměstnání, ale také všechny ostatní příjmy – např. z výživného, prodeje nemovitostí ad. V případě živnostníků s paušálem bude jako příjem chápána minimálně polovina celostátní průměrné mzdy.

Rodiny, které již přídavky na děti pobírají, tento mimořádný příspěvek získají automaticky, ty ostatní budou muset vyplnit žádost.  Ta by ale dle slov Jurečky měla být jednoduchá a bude možné vše vyřešit elektronicky, příp. také prostřednictvím sítě Czech Point. Stejně tak bude možné vše vyřídit na příslušných úřadech. Na podání žádosti budou mít rodiče rok, přičemž ti pobírající přídavky na děti mimořádnou dávku získají již v srpnu, ti, kdo budou podávat žádost, obdrží pět tisíc do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o jejich přiznání.