Mimořádný příspěvek na dítě definitivně schválen, i získání dalších dávek bude snazší

ČESKO – V době stávající krize se vláda snaží podnikat různé kroky na podporu pomoci rodinám. Poslanci tak již schválili, že bude snazší žádat o příspěvek na bydlení. Senát pak v pátek tím, že si odhlasoval, že se předlohou zákona, který umožní výplatu pětitisícového příspěvku na děti nebude více zabývat, umožnil, aby je úřady od srpna začaly poskytovat.

Navzdory výhradám je příspěvek pro rodiny nutný

Ačkoliv senátoři se debatou o vyplácení pětitisícového příspěvku nechtěli zabývat,  shodli se,  že je pro řadu rodin potřebný.  „Ten příspěvek je pro určitou část rodin potřebný,  to bez debaty, na druhou stranu to není úplně ideální,  takže té diskusi jsme se chtěli vyhnout,“ uvedl např.  předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. Narážel tak na výhrady, které zazněly mj.  ze strany ANO,  že by se příspěvek mohl vztahovat i na studující děti do 26 let.

Mimořádný příspěvek tak bude vyplacen na každé dítě do 18 let všem rodinám, jejichž hrubý příjem v loňském roce nepřekročil milion korun.  Bude se týkat celkem 1,56 milionů dětí a státní kasu toto opatření přijde na necelých 8 miliard korun. Vláda chce tímto způsobem zmírnit dopady zdražování energií a potravin, návrh zákona nyní již zamíří k prezidentovi, který jej musí stvrdit svým podpisem. Platí pak, že rodiče, kteří mají na příspěvek na dítě nárok a je jim aktuálně vyplácen, by měli mimořádný  příspěvek  obdržet automaticky v srpnu.  Ostatní o něj budou muset požádat, a  to buď prostřednictvím webové aplikace nebo na Czech Pointech. Výši příjmu pak bude stačit doložit formou čestného prohlášení, údaje si následně ministerstvo samo ověří u finančního úřadu a ČSSZ. Výplata pak bude probíhat buď složenkou nebo na účet.

Snadnější získání příspěvků (nejen) na bydlení

Jelikož finanční pomoc je dnes vzhledem k rostoucím cenám nutná ve více rovinách, rozhodli poslanci o tom, že získat příspěvek na bydlení bude snazší než dříve, kdy bylo nutné dokládat přehled příjmů a výdajů dokládat každé tři měsíce. To by již nemělo být třeba a doložení přehledu by mělo stačit jedenkrát za půl roku. Poslanci tak rozhodli, když podpořili vládní návrh zákona o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi.  Žádat o různé typy příspěvků by navíc již brzy mělo být snazší než doposud.

 „Jdeme cestou plné digitalizace příspěvku na bydlení, aby jej lidé mohli vyřizovat komfortně a z domova, nemuseli nahrávat některé přílohy, k nimž si můžeme z hlediska dat zajistit přístup z jiných informačních systémů státu,“  shrnul ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).  Již od 1. července bude navíc dle informací ministerstva práce a sociálních věcí možné digitálně žádat o příspěvky na bydlení, od 1. srpna o rodičovský příspěvek a počínaje zářím také o přídavek na dítě.

Dle novely by si rodiče s nízkými příjmy také mohli navýšit částku měsíčně vypláceného rodičovského příspěvku ze stávajících 10 tisíc korun až na 13 tisíc korun. Do budoucna pak ministr Jurečka také počítá s tím, že by ve sněmovně otevřel téma výše rodičovského příspěvku, který nyní činí 300 tisíc korun.  S tímto tématem přitom aktuálně opozice neuspěla.