Bezlepkový jáhlový nákyp s meruňkami. Z mála uvaříte hodně a ještě navíc zdravě

Velkou výhodou jahel je, že jsou bezlepkové a můžete je upravovat na slano i na sladko. Jáhlový zákusek, resp. nákyp, má mnohem vyšší výživnou hodnotu, než kdybyste místo jahel použili těsto. Zatímco v těstu bude tuk, cukr i lepek, tak v jáhlách tyto látky nenajdete. Naopak, obsahují stopové prvky (např. železo, hořčík), vitamíny (např. skupiny B), nenasycené mastné kyseliny i vlákninu.

Uvařit jáhly není žádá věda

Jáhly je potřeba před vařením spařit horkou vodou, a to klidně i několikrát. Stačí přecedit přes sítko. Důvodem je obsah saponinů. Pokud je vyšší, způsobuje hořkou chuť jahel a zároveň může způsobit i trávicí potíže. Výraz saponiny vám ne náhodou připomíná saponát. Saponiny jsou totiž odvozeny z latinského slovo „sapo“ znamenající mýdlo. A jsou to právě saponiny, které zastupují pěnící složku v mýdle. Při třepání s vodou pění. Toto zaznamenáte v malém množství i u spařování jahel horkou vodou.

Vařte je na mírném plamenu v jemně osolené vodě do změknutí (většinou by se vám měla v té chvíli vyvařit všechna voda). Přibližně minut. Zejména zpočátku, než se vyvaří část vody, má voda tendenci „zkypět“, takže pozor.

Jáhly pěkně nabydou

Jáhly patří k potravinám, kdy z mála uvaříte hodně. Odborné výživové tabulky uvádějí koeficient změny 2,79. Použijete-li tedy 100 g jahel (z obchodu v sáčku) a přidáte 200 g vody, po uvaření by měl mít výsledný pokrm hmotnost 279 g, tedy téměř 3x tolik.

Jáhlový nákyp – recept

Jáhly

Meruňky nebo jiné sezónní ovoce (jablka, jahody)

Tvaroh

Kokos

Cukr

Sůl

Foto: Rýdlová J.

 

Uvařte jáhly a naneste jich vrstvu do zapékací misky nebo remosky vyložené pečicím papírem. Na jáhly dejte meruňky nakrájené na měsíčky, posypte kokosem a naneste mírně oslazený tvaroh. Jako poslední naneste opět vrstvu jahel. A dejte zapéci. Nákyp můžete jíst teplý, ale lépe se krájí, až když vychladne a proleží se. Pokud se nebojíte nějaké kalorie navíc, můžete ho ozdobit trochou zakysané smetany nebo šlehačky.

Dobrou chuť 🙂

Může vás zajímat:

Zapečená cuketa „co dům dal“ s kuskusem. Je chutná, lehce stravitelná a pomůže s úklidem v lednici