Nikotinové sáčky dospívajícím škodí, jejich prodej a obsah nikotinu brzy začne regulovat zákon

ČESKO – Že kouření zdraví zrovna neprospívá, to asi každý minimálně tuší. Není tedy divu, že na trhu se postupně objevují rozličné alternativy ke klasickým cigaretám. Po těch elektronických zaznamenala vlnu zájmu také tzv. zařízení na zahřívání tabáku a v neposlední řadě také nikotinové sáčky. Ty dle některých dat již užívá na sto tisíc Čechů, a to buď zcela jako náhradu cigaret, nebo jako jejich doplněk. Jenže prodej nikotinových sáčků zákon (na rozdíl od cigaret) nijak nereguluje, a tak jsou dostupné i dětem a mladistvým. To by se však z objektivních důvodů mělo brzy změnit.

Co jsou nikotinové sáčky?

Nikotinové sáčky jsou v podstatě malé váčky, které jsou naplněny celulózou, jež je napuštěna nikotinem a také příp. příchutí. Sáček si uživatelé vloží pod horní ret, kde se obsažené látky dále uvolňují. Tento způsob užívání nikotinu je pak považován za méně škodlivý než klasické kouření, sáčky totiž neobsahují tabák a zároveň při užití nedochází ke spalování. Neznamená to ale, že by nikotinové sáčky mohly bez obav užívat děti, k čemuž však aktuálně dochází – právní řád totiž prodej nijak nereguluje. To má ale změnit nově připravovaná vyhláška, která by měla jasně určit nejen nejvyšší možné množství nikotinu, ale také omezit prodej nikotinových sáčků vzhledem k věku.

Nikotinové sáčky u dětí a mladistvých způsobují zdravotní potíže a vedou k závislosti

Jak totiž již upozorňují (nejen) adiktologové, děti a mladiství využívají nikotinové sáčky kvůli lepším výkonům ve škole nebo sportu. „Chtějí větší kognitivní nebo tělesný výkon nebo se nakopnout, když jdou na večírek. Mnohdy děti navíc užívají mnohonásobně větší dávky nikotinu, než by jejich tělo bylo schopné vůbec absorbovat,“ vysvětlil tak pro ČT adiktolog Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN. Podle Národní protidrogové centrály i adiktologů mají nikotinové sáčku silné stimulační účinky a u mnoha mladých lidí vyvolávají zdravotní potíže nebo přímo závislost. Riziko jejího vzniku je navíc u dětí až sedmkrát vyšší než u dospělých. Jak přitom dokládají související průzkumy, konkrétně pak např. průzkum Státního zdravotního ústavu o užívání tabákových výrobků z r. 2021, nikotinové sáčky se největší oblibě těší právě ve skupině uživatel ve věku 15-24 let.

Zákon by měl začít prodej nikotinových sáčků regulovat

I proto již zákonodárci začali jednat a chtějí prodej nikotinových sáčků již letos na podzim výrazně omezit. Pro děti a mládež by tedy tyto produkty měly být v trafikách již brzy nedostupné, maximální hladina obsaženého nikotinu by se pak mohla pohybovat okolo 4 miligramů na jeden sáček (a je nutné dodat, že sáčky, které se nyní těší nejvyšší popularitě, obsahují nikotinu cca trojnásobek). „Chystáme jak novelu zákona, která omezí prodej nikotinových sáčků mladistvým do 18 let a také množství obsaženého nikotinu, tak i související vyhlášku,“ shrnul Ondřej Jakob z tiskového odd. ministerstva zdravotnictví. „Chtěli bychom, aby změny platily co nejdříve, nejlépe již na podzim,“ uzavřel.