Včera proběhl superúplněk. Mocný vliv úplňku na člověka. Mýty, nebo pravda?

V průběhu včerejší noci došlo k úplňku. Nebyl to ale obyčejný úplněk, nýbrž superúplněk, zvaný také velký měsíc. Traduje se, že úplněk nás ovlivňuje, a to zejména pokud se řadíme k citlivějším jedincům. Jednotlivé fáze Měsíce mohou mít vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na psychiku. Za co vše tedy údajně Měsíc může? A co na to odborníci?

Úplněk a superúplněk

Úplněk je fáze, kdy Slunce osvětluje polokouli Měsíce přivrácenou k zemi. Takže na obloze vidíme Měsíc v celé jeho kulaté kráse. V této době má nový Měsíc necelých 15 dní. Opakem je nov, kdy je Měsíc přikloněn k Zemi pouze svou neosvětlenou polokoulí.

Superúplněk  nastává, když je Měsíc v úplňku a zároveň je Zemi nejblíže. Měsíc nemá totiž vůči Zemi stále stejnou vzdálenost. Důvodem je, že neobíhá kolem Země po kružnici, ale po mírně výstředné elipse. Tento úkaz nastal právě včera. Máme-li štěstí a dobré pozorovací podmínky, měsíc se nám pak na obloze jeví výrazně veliký.

Magická moc Měsíce

Měsíc od pradávna přitahoval pozornost člověka. Lidé mu připisovali magické schopnosti, a to zejména v léčitelství. Víru v jeho magičnost zvýrazňovala také skutečnost, že Měsíc způsobuje příliv a odliv. Právě úplněk je považován za nejsilnější fázi Měsíce. Při úplňku (a rovněž při novu) jsou příliv a odliv nejsilnější.

Nálady

Úplněk (a často i nov) mají údajně vliv  na změnu nálad, vnímání emocí je v té době intenzivnější. Často se objevují úzkosti a také neklidné spaní či přímo poruchy spánku. Lidé si stěžují, že nejsou ve své kůži a na pobolívá hlavy. Úplněk údajně zvyšuje agresivitu. Objevuje se častěji nervozita a podrážděnost, což může mít za následek konflikty, rvačky, úrazy či nehody včetně těch dopravních.

Bolesti a rány

Má se za to, že při úplňku se výrazněji ozývají bolesti, které již máme, např. jizvy, klouby, staré úrazy. Před úplňkem se prý hojí hůře rány, a proto se nedoporučují operace. Pro hojení ran je naopak údajně vhodná doba po úplňku, tedy ve fázi ubývajícího Měsíce.

Sex

Někteří astrologové tvrdí, že úplněk posiluje sexuální touhu, a to zejména u žen. Ženy mívají právě v tomto období často své plodné dny, což má dohromady se zvýšenou touhou na sexuální hrátky pozitivní vliv na početí potomka, ať už plánovaného, či nikoli. Úplněk prý také častěji svádí k nevěrám.

Věda nemá peníze

Neexistuje příliš vědeckých studií, které by se touto problematikou zdraví a Měsíce rozsáhle zabývaly. Proč? Protože výzkum stojí velké peníze a ty většinou mají farmaceutické firmy. V jejich zájmu je však vynalézt něco, co lze patentovat. Například syntetický lék, jelikož z patentu budou mít opět příjmy. Vliv Měsíce na lidské tělo se ovšem jen stěží vtěsná do nějaké pilulky, na jejímž patentu by se dalo vydělat.

Čemu lze věřit

Některé menší studie vliv Měsíce na naše zdraví popírají. Na druhé straně však potvrzují, že úplněk ovlivňuje spánek, a to zejména v oblastech, kde přirozená noční tma není narušována světelným smogem. Jasný úplněk znamená více světla, lidé jdou spát později či díky světlu později nebo hůře usínají. Hovoří se také o tom, že přítomnost světla (včetně toho měsíčního) narušuje tvorbu „spacího“ hormonu melatoninu. Zejména citliví lidé spí hůře nebo jejich spánek je méně kvalitní a díky tomu se přes den necítí ve své kůži. Velkou roli zde však samozřejmě sehrává psychika a sugesce. Pokud někdo skálopevně věří, že úplněk je nebezpečný, pak ráno samozřejmě vstane s pocitem spráskaného psa.

Co na to lékaři

Lékaři mají rovněž různé názory. Mnozí vám řeknou, že nejsou šarlatáni, aby věřili na takové nesmysly. Měla jsem však lékařku, zkušenou praktičku s více než čtyřicetiletou praxí, od které jsem při pohledu do kalendáře zaslechla komentář: „Á, černá huba. Sestři, nepočítejte s tím, že dnes půjdete domů normálně.“ Na můj nechápavý pohled přidala vysvětlení: „Jakmile je nov (v kalendáři onen obrázek tmavého obličeje Měsíce), máme skoro vždycky plnou čekárnu. Pro úplněk to platí taky.“