Zřícenina hradu Tolštejn: Prozkoumejte ruiny a dopřejte si krásu Lužických hor

Lužické hory, snivá to krajina. I když jsou jen malým pohořím na pomezí severních Čech a Saska, oplývají neopomenutelným kouzlem a bohatstvím přírody a památek. Poznejte jednu z nich, nejlépe dochovanou hradní zříceninu Tolštejn. Čekají vás nejen nádherné výhledy na krajinu Lužických hor, ale také příchod pána na Tolštejnské panství Albrechta Berky z Dubé při každoročních Tolštejnských slavnostech.

Nenechte si ujít skalní vyhlídku a Tolštejnské slavnosti

Nepatrné pozůstatky hradu Tolštejn najdete na stejnojmenném výrazném znělcovém skalním suku (670 m) nedaleko od Jiřetína pod Jedlovou. Z původního hradu se mnoho nedochovalo, přesto zde můžete spatřit nepatrné zbytky zdí a hradeb. To však vyváží dechberoucí výhled do okolí na krajinu Lužických hor, který vás z Tolštejna čeká. Abyste si výhledy užili, musíte na vyhlídkové místo vystoupat po železných schodech.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Objevte kouzlo hradní zříceniny při Tolštejnských slavnostech, které se konají v historickém duchu vždy druhý srpnový víkend. Součástí programu je jarmark, ukázka tradičních řemesel i rytířská klání.

Zbytky hradeb zříceniny Tolštejn. Autor: Mirek256. Zdroj: Zdroj: Creaative Commons CC BY 3.0
Zbytky hradeb zříceniny Tolštejn. Autor: Mirek256. Zdroj: Zdroj: Creaative Commons CC BY 3.0

Hostinec v alpském stylu na vrchu Tolštejn

V 19. století se hradní zřícenina stala oblíbeným cílem turistů. Atraktivitu ruin využil jiřetínský obchodník Johann Josef Münzberg, který zde postavil hostinec ve švýcarském stylu. Během stavebních prací se tu našlo mnoho historických artefaktů, například historické zbraně, hroty šípů, zámky, gotické i renesanční dlaždice a kachle, které posloužily jako základ výstavy umístěné v restauraci. Rod Münzbergů vedl hostinskou činnost až do roku 1945, kdy musel nemovitost i s vybavením předat státu. Po náročné rekonstrukci od roku 2002 restaurace Tolštejn opět vítá své hosty.

Jaká je historie Tolštejna?

Gotický hrad Tolštejn vybudovali Vartenberkové počátkem 14. století na místě, které mělo vynikající strategickou polohu k ochraně důležité obchodní cesty, spojující vnitrozemí Čech s Lužicí. V průběhu dějin jej nevlastnili jen Vartenberkové, ale také Berkové, Šlejnicové a další majitelé. Zkázou pro hrad se stal v 17. století požár. V ruinách zcela vyhořelého Tolštejna se prý ukrývali loupeživí rytíři. Tím skončilo slavné období tolštejnského panství.
Dnes je hradní zřícenina Tolštejn chráněna jako kulturní památka České republiky a je ve vlastnictví obce Jiřetín pod Jedlovou. Byl založen Mikroregion Tolštejn, jehož posláním je navrátit Tolštejnu jeho původní význam.

Turistické informace

Výlet na zříceninu hradu Tolštejn můžete zahájit v Jiřetíně pod Jedlovou, odkud se vydáte po zelené a červené naučné stezce, nebo vyjděte z obce Lesná po žluté a potom po červené značce. Vstup na vyhlídkové terasy je zpoplatněn.

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Děčín
Obec: Jiřetín pod Jedlovou

Kontakt

Obec Jiřetín pod Jedlovou
Vinařská 32
407 56 Jiřetín pod Jedlovou

telefon: 412 379 231
e-mail: obec@jiretin.cz
www.jiretin.cz

Tip na fajn výlet

Z Jiřetína pod Jedlovou na rozhlednu Jedlová, to je toulka Lužickými horami za krásou přírody a nádhernými výhledy.