Výpadky léků na trhu. Jak si zjistit dostupnost svého léku a co vás čeká, když lék není

„Nemáme a v dohledné době mít nebudeme. Lék má výpadek.“ Během jednoho dne jsem navštívila tři lékárny a v každé jsem tuto větu uslyšela. Někdy i vícekrát. Netýkala se mne, ale ostatních zákazníků. Já jsem totiž byla svou lékařkou upozorněna předem, že mé oční kapky momentálně nikde neseženu. Rovnou mi předepsala kapky jiné – podobné. Tak jen doufám, že mi budou „sedět“ stejně jako ty, které jsem užívala bez problémů řadu let. Co dělat, když váš lék není? Můžete si jeho dostupnost zjistit i jinak než návštěvou lékárny?

Výpadky léků

Předem nutno říci, že občasné výpadky nějakého léku na trhu nejsou žádnou novinkou. Aktuálně je v ČR registrováno téměř 56 000 různých variant léků. Z toho se více než s 8 000 variantami aktivně obchoduje. Při takovém množství je tedy jasné, že občasné výpadky vždy byly a budou. Otázkou je ovšem jejich míra a také to, jestli lze dané léčivo bezproblémově nahradit léčivem jiným. V současnosti to však v mnohých lékárnách vypadá, že právě ona míra je výrazně větší než ta obvyklá.

Problémy s volně prodejnými léky

Pokud máte to štěstí, že nemusíte pravidelně užívat žádné léky, mohli jste již dříve zaznamenat, že v lékárně neměli právě váš nosní sprej, pastilky proti nachlazení či oční kapky. Zpravidla vám lékárník poradil přípravek obdobný. U těchto běžně dostupných léků stála částečně za problémem zvýšená poptávka, jelikož lidé nakupovali  léky pro humanitární sbírky. Poptávku po léčivých přípravcích také zvýšila snaha lidí vytvářet si domácí zásoby v důsledků obav z válečného konfliktu. V tomto směru se situace relativně uklidnila a tyto faktury již výrazně slábnou. Obecně však má vliv na nedostatek léků celá řada dalších faktorů jako problémy se světovou přepravou zboží díky Covidu, nedostatek výrobních surovin a růst nákladů v důsledku celosvětové krize atd.

Chybějící léky na předpis

Mezi nedostatkové léky na předpis patřily v poslední době např. oční kapky Carteol LP užívající se na snížení niktroočního tlaku u pacientů s glaukomem, antidepresivum Argofan určené k léčbě úzkostných a depresivních poruch či antipsychotikum Chlorprothixen se sklidňujícími účinky používané ve vyšších dávkách např. při léčbě schizofrenie a mánie, v nízkých dávkách při léčbě nespavosti.

Jak se postupuje, když váš lék není

V ideální případě o nedostupnosti léku ví již váš lékař a předepíše vám jiný lék se stejným účinkem. Lékaři však mnohdy získají tuto informaci až od svých pacientů. Takže spíše očekávejte, že problém zjistíte až v lékárně. V ideálním případě lékárník provede náhradu léku za jiný se stejným účinkem.

Problémy, které mohou nastat

Dle zákona má být v každé indikační kategorii alespoň jeden lék pro pacienta bez doplatku. Pokud však vypadne právě tento lék, za jeho alternativu si budete muset připlatit. V horším případě se může stát, že právě vy nebudete náhradní lék dobře snášet. Je také možné, že pro daný lék vhodná alternativa není. Pak se musí k dosažení žádoucího účinku například kombinovat více léků.

Výpadek léků se musí hlásit

V podstatě nelze žádnému výrobci přikázat, aby vyráběl daný lék. Zákon o léčivech však uvádí, že držitel rozhodnutí o registraci léčiva (např. výrobce léku) má povinnost oznamovat Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) uvedení, přerušení či ukončení a následné obnovení dodávek léčivého přípravku na český trh. O závažných problémech s dostupností léčiv však mohou SÚKL informovat také např. lékaři či lékárníci. V praxi se ale nezřídka stává, že lék v lékárnách neseženete, ale SÚKL o problému informován není.

Informovanost SÚKLu je totiž stěžejní. Pokud se ukáže, že v dané indikační skupině bude dlouhodobě chybět právě lék, který je pro pacienty jako jediný bez doplatku, je potřeba určit jeho náhradu, která bude rovněž plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Jedná se však o delší proces, takže problém se rozhodně nevyřeší ze dne na den. Obdobně je nutno řešit problém, kdy chybí důležitý lék, za něž není adekvátní náhrada.

Informace si můžete vyhledat sami

SÚKL zveřejňuje na svých stránkách informace o léčivech, u kterých je hlášen výpadek či ukončení distribuce. Do řádku označeného VYHLEDÁVÁNÍ  si můžete zadat název konkrétního léku a zjistit, jestli je právě u něj uváděn nějaký problém, či by měl být alespoň teoreticky běžně dostupný. Přehledně můžete vyhledávat léky také zde.

Může vás zajímat:

Když se zahraniční dovolená neobejde bez návštěvy lékaře. Kdy a co si budete muset uhradit sami