Klíšťata nepřenášejí jen boreliózu. Navíc vás mohou nakazit i více nemocemi najednou

Ačkoli malé, může způsobit velké problémy. Právě jeho miniaturní velikost ho dělá natolik nebezpečným. V počáteční fázi přichycení si jej totiž vůbec nevšimneme. Klíště však nepřenáší jen tolik obávanou boreliózu. Málo se hovoří o tom, že je zdrojem i dalších nepříjemných infekcí. Co ještě přenáší? A jak zjistit, jestli v oblasti, kde se pohybujete, je velký výskyt infikovaných klíšťat?

Obávaná borelióza

V současnosti již neplatí, že výskyt klíšťat by byl omezený jen na nižší nadmořskou výšku a teplé prostředí. Klíšťatům se podařilo zasáhnout většinu naší zeměkoule. Snad až na Antarktidu, ale i tam je potvrzen jejich výskyt. (Šíří se tam mezi tučňáky.) Borelióza, nemoc kterou nejčastěji přenášejí, může mít velmi komplikovaný průběh, a její úplné vyléčení nebývá pravidlem. Očkování stále není k dispozici. Odborná analýza ukázala, že protilátky proti borelióze (tj. organismus se dostal do kontaktu s infekcí) má ve střední Evropě asi 21 % obyvatel, ve východní Asii 16 % a v západní Evropě 13,5 %. K nejméně zasaženým oblastem patří např. Karibik s 2 % či jižní Asie s 3 % obyvatel. Takže pokud se chcete těmto malým potvorám o dovolené vyhnout, kupte si letenku do Karibiku nebo na Antarktidu.

Co ještě klíšťata přenášejí

V povědomí lidí jsou klíšťata spjata rovněž s klíšťovou encefalitidu. Jedná se také o velmi nebezpečné infekční onemocnění, tentokrát virového původu, postihující mozek a mozkové blány. Snížit riziko nákazy lze naštěstí očkováním s nutností přeočkování po 3 až 5 letech. Mezi méně časté nemoci přenášené klíšťaty patří například:

  • Tularémie, tzv. zaječí nemoc podle zajíců a divokých králíků, které často postihuje. Je rovněž rozšířená mezi hlodavci. Klíště a další „potvory“ sající krev (komáři, ovádi, blechy) ji pak mohou přenést na člověka. Mezi hlavní projevy patří kožní reakce připomínající vřed v místě kousnutí, zduření lymfatických uzlin nejčastěji v podpaží nebo slabinách, silné bolesti hlavy, horečka, zimnice, únava. Léči se specifickými antibiotiky.
  • Ehrlichióza se projevuje opět horečkou a zvětšenými uzlinami, dále bolestmi hlavy a svalů, malátností, zvracením a někdy změnami na kůži. Při onemocnění jsou napadeny bílé krvinky  a dochází k oslabení imunitního systému. Onemocnění je nebezpečné pro těhotné ženy a osoby s poruchami imunitního systému či transplantovanými orgány a také v případě chybějící sleziny (ta má totiž důležitou roli v imunitě organismu). Léči se pomocí antibiotik.
  • Babesióza není způsobena bakteriemi ani viry, ale prvoky. Ti napadají červené krvinky pacienta, v nichž přežívají a rozmnožují se. Často postihuje osoby nad 50 let. Navíc toto onemocnění občas doprovází i lymeskou boreliózu, čímž se celá léčba komplikuje. Pokud se pacient včas neléčí, může být život ohrožujícím nebezpečím pro osoby se sníženou imunitou a pro osoby bez sleziny. Samotná babezióza může v lepším případě probíhat bez příznaků a komplikací. Naopak, při vážném průběhu se vyskytuje horečka, malátnost, bolesti kloubů a svalů, kašel, dušnost či deprese. Zvětšují se játra, může se objevit i žloutenka.

Souběh více onemocnění

Nevítanou komplikací je fakt, že klíště může přenášet více než jedno onemocnění. Dle údajů jedné z laboratoří bylo u klíšťat zaslaných na ověření nákazy zjištěno, že u klíšťat pozitivních na borelie bylo celých 12 % pozitivních zároveň na další onemocnění. Nejčastěji, a to v 8 %, se jednalo o Ehrlichie.

Určení správné diagnózy je klíčové pro nasazení správné léčby. Ta je tím účinnější, čím dříve je pacientovi podána.

Jsou klíšťata ve vašem okolí nebezpečná?

Pokud chcete získat alespoň orientační přehled o tom, jestli se pohybujete v rizikové oblasti z hlediska nákazy, je na internetu k dispozici řada map. Zpravidla je zveřejňují laboratoře, která vyšetřují klíšťata. Pro přehled uvádíme několik odkazů: