Výplata mimořádného příspěvku 5 tis. Kč rodinám začne v srpnu. Jak bude probíhat a koho se týká?

ČESKO – Vzhledem k rapidně narůstajícím životním nákladům rozhodla vláda o výplatě mimořádného pětitisícového příspěvku pro rodiny s dětmi. Peníze by první příjemci měli obdržet již v srpnu. Kdo je dostane automaticky? A kdo bude muset o výplatu žádat a jak přesně?

Před cca dvěma měsíci schválila vláda výplatu pětitisícového příspěvku rodinám, jejichž příjmy v minulém roce nepřekročily milion korun hrubého a vychovávají děti do 18 let, příp. narození potomka do konce letošního roku ještě očekávají. Tato výplata se pak týká přibližně 1,6 milionu dětí žijících v 1,1 milionu rodin. Prozatím však nebylo zřejmé, jak bude celá administrace výplaty příspěvků probíhat – a to nyní konečně upřesnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Pro ty rodiče, kteří pobírají přídavek na dítě – a zdůrazňuji, že to není totéž, co rodičovský příspěvek – je to nastaveno tak, že nyní se počítá s tím, že se začátkem srpna, kdy bude tento přídavek vyplácen, bude automaticky vyplacen i mimořádný příspěvek,“ shrnul. To se pak dle jeho slov týká se cca 230 tis. dětí, jejichž rodičům bude inkriminovaná částka vyplacena během první poloviny srpna.

Jak o příspěvek zažádat?

V případě, že rodiče přídavek na dítě nepobírají, ale zároveň jinak naplňují všechny zákonné podmínky pro výplatu mimořádného příspěvku, pak o něj budou muset zažádat. Za tímto účelem bude třeba na internetových stránkách MPSV vyplnit jednoduchý formulář – což bude možné počínaje pondělím 15. srpna. „Formulář je připraven tak, aby byl jednoduchý, klientsky přívětivý, přihlásit se do něj bude možné za užití bankovní identity, kterou dnes již disponuje kolem 5,5 milionu lidí, nebo elektronického klíče – identity občana,“ vysvětlil také Jurečka. Po přihlášení by formulář měl základní informace předvyplnit sám, uživatel by tak měl jen údaje doplnit a žádost elektronicky odeslat. Dle slov Jurečky by se mělo jednat o záležitost vyžadující maximálně pár minut času. V případě, že žádost všechny požadavky naplní, výplata příspěvku by měla být rychlá. Zároveň však platí, že není nutné vyplňovat žádost ihned 15. srpna, systém počítá s tím, že žádat o příspěvek bude možné po celý zbytek letošního roku.

Od 15. srpna pak bude spuštěna také spolupráce MPSV s check-pointy na obecních a městských úřadech. Tam bude poskytována také podpora těm, kteří musí k žádosti dokladovat další informace (např. jsou účastníky soudního řízení ve sporu o dítě ad.).

Jurečka zároveň na brífinku zmínil, že od počátku srpna bude možné elektronicky žádat o rodičovský příspěvek a od 1. září také o přídavek na dítě. „Těmito kroky zjednodušíme občanům život a snad i destigmatizujeme poskytování pomoci pro ty, pro které jsou návštěvy úřadu práce nekomfortní a nepříjemné,“ shrnul ministr s tím, že apeluje na všechny, kdo se ocitli v tíživé situaci, aby poskytované nástroje využívali a neměli ostych pomoc státu využít.

Plošné opatření, na které nejsou peníze?

Ačkoliv vláda původně odmítala plošná opatření, pětitisícovou podporu vyplatí nakonec prakticky většině rodin a státní rozpočet to bude stát 7,8 mld. Kč. Tento příspěvek přitom podle kritiků dlouhodobou situaci nijak neřeší a nízkopříjmovým rodinám ani nijak významně nepomůže. Přitom deficit státního rozpočtu nyní činí 330 mld. Kč a strukturální deficit překročil 200 mld. Kč. To v praktické rovině znamená, že bez ohledu na jakékoliv další okolnosti (a tedy ani v případě další vlny covidu a ani v případě, že by naopak došlo k uklidnění ekonomické situace) nelze ročně do státní kasy vybrat 200 mld. Kč. Základní snahou vlády by pak mělo být tento deficit snižovat, přičemž běžně jsou za tímto účelem zvyšovány daně nebo seškrtání státního rozpočtu. Neděje se však ani jedno z toho a státní dluh jen narůstá.