Ceny elektřiny dál rostou. Jak omezit spotřebu elektrické energie?

ČESKO – V důsledku konfliktu na Ukrajině se celá Evropa potýká s energetickou krizí, ceny plynu a elektřiny v průběhu času neustále rostou na historická maxima. Konkrétně elektřina neustále zdražuje a cena jedné megawatt hodiny je aktuálně více jak čtyřikrát vyšší než loni ve stejnou dobu. Jak ale využívání elektřiny omezit a ušetřit?

I když včera oznámili zdražení jen dva velcí dodavatelé elektřiny, ČEZ  a PRE, od září se na zvýšení účtů za elektřinu musejí připravit také klienti E.ON, kde je třeba počítat s nárůstem cen o cca 15 %. Další zdražování nevylučují ani ty společnosti, které už k tomuto kroku přistoupily dříve. Ceny elektřiny se totiž odvíjejí od cen dodávek plynu, z něj se elektřina vyrábí.

Rozpis vyšších záloh na elektřinu již letos obdržela přibližně polovina českých domácností a dle průzkumu pro ČT je přibližně 24 % z nich nuceno omezit rodinné výdaje. Zdražení naopak zatím problémy nepůsobí 43 % domácnostem a dalších 33 % se omezuje jen mírně. Faktem ale je, že významná vlna zdražování elektřiny přišla až nyní, v létě, kdy se mnohé fixace zvýši, dlouhodobé fixace se pak zvedly až o čtvrtinu. „Pro 90 procent zákazníku ČEZu se vůbec nic nemění a ceny fixace během fixované doby držíme. Řada zákazníků si navíc fixace zajistila ještě před nárůstem cen,“ uvedl ale v dané souvislosti Roman Gazdík, mluvčí ČEZ. Stejně tak dle informací PRE dochází ke zdražování po etapách a aktuální nárůst cen se týká přibližně 2 % klientů.

Pro stanovení cen elektřiny pro koncové spotřebitele je samozřejmě klíčová cena elektřiny na burze, za kterou ji kupují dodavatelé. A faktem je, že během letošního roku došlo ke skokovému nárůstu ceny jedné megawatthodiny – ta se ještě loni v létě na burze prodávala za 2 019 Kč, aktuálně je však její cena více jako čtyřnásobná a prodává se tedy za téměř 9 tisíc korun.

Kdo bude o úsporný tarif muset žádat, a kdo ne?

Pomoci domácnostem snížit účty za drahé energie má pak také tzv. úsporný tarif. Příslušnou novelu zákona již včera podepsal i prezident. Na úsporný tarif pak vláda vyčlenila na 31 mld. Kč. Samotné domácnosti ani nebudou muset o finanční pomoc v rámci úsporného režimu žádat, bude jim poskytnut automaticky. Naopak společenství vlastníků a družstva využívající teplo z centrálního zásobování nebo z domovních kotelen žádat budou muset. Úsporného tarifu se domácnosti dočkají během topné sezony, kdy přesně a kolik peněz jim bude poskytnuto, chce vláda oznámit během srpna. Jisté je však již to, že se nebude vztahovat na víkendové chaty a chalupy a ani na dobíjení elektromobilů

Jak ušetřit?

V důsledku nárůstu cen plynu a elektřiny samozřejmě nejen lidé, ale také rozličné instituce hledají cesty jak uspořit, resp. jak vysoké účty alespoň mírně snížit. Již nyní tak např. města a obce přistupují k výměnám typu osvětlení, kdy přechází na LED zdroje. Ty nejenže déle vydrží, ale jsou také úspornější – což je také jedna z cest pro domácnosti, kde se vyplatí vyměnit běžné světelné zdroje za LED světla. Konkrétně mnohé obce a města již snižují také intenzitu svícení během nočních hodin a omezuje se také slavnostní osvětlení památek.

Odborníci také doporučují, aby se lidé ve svých domácnostech zaměřili na tzv. fantomové spotřebiče, tedy ty, které fungují v režimu stand-by, aniž by byly využívány. Namístě pak je vypojit je ze zdroje např. v době, kdy člověk odjíždí pryč na víkend či na dovolenou. Vzhledem k tomu, že významnou část elektrické energie ke svému provozu potřebují také různé domácí spotřebiče, je důležitou informací jejích energetický štítek. V aktuální situaci se dokonce vyplatí i investice do nových lednic či praček, jelikož spotřebiče staré deset a více let mohou mít spotřebu elektřiny výrazně vyšší.