Ve Strakonicích se znovu sejdou dudáci z celého světa

Již po 24. se ve Strakonicích sejdou dudáci a dudácké soubory z nejrůznějších zemí světa, aby hráli, zpívali, tančili a společně stvořili Mezinárodní dudácký festival. Ten se ve Strakonicích uskuteční ve dnech 25. – 28. srpna 2022. Jedná se o naprosto unikátní akci, která nemá v České republice obdoby. Jak už název napovídá, při všech vystoupeních nechybí dudy. Každý soubor či hudební skupina, která účinkuje v programu, divákům představí nejen své hudební a taneční tradice, ale také typ dud charakteristický pro danou zemi či region. Návštěvníci si mohou vybrat z bohaté programové nabídky, poslechnout si historickou hudbu, tradiční českou dudáckou muziku či méně tradiční žánry, od klasické hudby až po pop či folk. Celé město se v době festivalu rozezní dudáckými melodiemi a rozzáří kroji nejrůznějších zemí. A pozor, všechny pořady jsou zdarma.

MDF Strakonice patří svým rozsahem a kvalitou mezi nejvýznamnější folklorní festivaly na světě. Každý ročník festivalu je příležitostí k setkání a vzájemnému poznání souborů i jednotlivců, kteří prezentují dudy v původním provedení. Účinkující spojuje láska k tradici a lidovému umění. Cílem festivalu je zachování lidových tradic, dudácké tradice a motivace hráčů na dudy, zvláště u mladých, kterých přibývá. Dále pak rozvoj přátelských vztahů mezi jednotlivými soubory.

Dudácký festival se v průběhu doby stal jedním ze základních pilířů kulturního dění v Strakonicích a sehrává nezastupitelnou roli při prezentaci našeho města a českého folkloru v celém světě.

Areály se pro diváky otevírají 60 minut před začátkem pořadu a mají omezený počet míst. Po naplnění kapacity nebudou další návštěvníci do prostor s pevně daným počtem diváků vpuštěni.

Kromě hlavních scén s komponovanými pořady, jimiž jsou scéna na hradě a v letním kině, bude připravena volná scéna u pivovaru, kde se představí jednotlivé soubory a dále scéna u Markéty (kostel Sv. Markéty), kde najdete kapely v rockovém stylu. Doporučujeme se přijít podívat na skupiny The Sidh z Itálie nebo Celtica Pipes Rock z Rakouska, které vystupují na světových podiích. Na všech scénách bude zajištěno občerstvení ve formě stánkového prodeje.

Zajímavý bude i doprovodný program. V pátek a v sobotu můžete navštívit Staročeský jarmark u hradu pod Jelenkou. V sobotu a v neděli se koná evropské setkání výrobců dud na třetím hradním nádvoří. Dále si nenechte ujít novou expozici dud a dudáckých tradic v Muzeu středního Pootaví na hradě nebo výstavu s názvem Švanda dudák (nejen) ve Strakonicích, kterou naleznete v Maltézském sále a sále U Kata na hradě.

Strakonice se mohou pochlubit nově zrekonstruovaným areálem Panské zahrady, který najdete za letním kinem. Jedná se o bývalou zámeckou zahradu, kde se můžete zchladit ve stínu vzrostlých stromů a také zde najdete stánek s občerstvením.

Všechny z připravených pořadů jsou jedinečné. V rámci 24. ročníku MDF přivítáme 20 zahraničních souborů ze 17 států a 31 českých souborů. Celkem do Strakonic zavítá zhruba 1100 účinkujících! Doufáme, že si festival nenecháte ujít. Ať žijí a hrají dudáci z celého světa a jejich společná harmonie ať je příkladem vřelých lidských vztahů.