Zdravě, rychle a levně. Jak na guláš z hlívy ústřičné a proč právě z ní

Foto: Rýdlová J.

K létu patří houby a houby patří na talíř. Pokud široko daleko nemáte žádný les s houbami, nevadí. Stačí si v obchodě pořídit hlívu ústřičnou. V kuchyni je hlíva velmi vděčnou houbou, protože její použití je skutečně všestranné. Navíc se může pochlubit prokazatelnými léčivými účinky. Určitě tedy neuškodí, pokud jí občas dopřejete výsady spočinout na vašem talíři a posléze ve vašem žaludku. Rychlým a kaloricky nenáročným receptem je hlívový guláš.

Hlíva jako lék

Je vědecky ověřeno, že hlíva díky svému obsahu β-glukanu příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi. To ovšem zdaleka není vše. Zvyšuje také odolnost vůči infekcím, ať už virovým, bakteriálním nebo plísňovým. Pomáhá při léčbě ekzémů, popálenin, údajně i hemeroidů. Snižuje potřebu opakovaného podávání antibiotik. Pokud ji potřebujete pro vyloženě léčebné účinky, pak ji budete muset koupit, např. v lékárně, ve formě koncentrovaného přípravku. Pokud si však na ní budete chtít i pochutnat, pak ji kupte jako čerstvou plodinu. A zkuste z ní udělat třeba guláš.

Foto: Rýdlová J.

Suroviny:

Hlíva ústřičná (jedno balení cca 400 g)

350–400 g cibule (přibližně stejné množství jako hlívy)

Trocha hladké mouky

Olej

Gulášové koření (pálivá a nepálivá paprika, kmín, chilli)

Sůl

Česnek

Postup

Na tuku orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou poprášíme sladkou paprikou a mícháme. Hlídáme okamžik, kdy cibule zesklovatí a chytí tmavší barvu. Pak přidáme nakrájenou hlívu a chvíli společně restujeme. Posléze zalejeme mírně vodou, přidáme další koření a sůl a necháme dusit. Přípravu značně urychlíme použitím tlakového hrnce. Nakonec doladíme celkovou chuť kořením a solí. Bude-li guláš potřeba zahustit, rozmícháme dohladka malé množství hladké mouky (cca 3 čajové lžičky) ve 100 ml studené! vody, pečlivě vmícháme do guláše a necháme alespoň 10–15 minut povařit.

Pokud chceme u česneku zachovat jeho cenné vlastnosti, nepřidáváme jej v průběhu vaření, ale až do mírně vychladlého guláše. Guláš je pokrm, který chutná nejlépe, když má šanci se uležet. Podávat jej můžeme posypaný zelenou cibulkou nebo s jemnými kroužky syrové klasické cibule.

Zkuste také

Letní klasika. Kynuté knedlíky pro fajnšmekry i pro ty, kteří si hlídají váhu

 

 

 

 

Materiály na článek o hlívě ústřičné