Podávání žádostí o mimořádný příspěvek na dítě provázejí problémy

ČESKO – Počínaje včerejškem bylo zahájeno podávání žádostí zájemců o mimořádný pětitisícový příspěvek na dítě. Hladce sice zatím neprobíhá, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ale tvrdí, že vše je v rámci mezí.

Ceny všech komodit neustále stoupají, lidsko-právní organizace v této souvislosti upozorňují, že počet exekucí by mohl v letošním roce významně stoupnout. Vláda proto již na jaře rozhodla o výplatě mimořádného finančního příspěvku rodinám s dětmi ve věku do 18 let. Konkrétně nárok na příspěvek vzniká na děti narozené mezi 2. 8. 2004 a 31. 12. 2022, podmínkou také je, že děti musí žít dlouhodobě v Česku a mít tu trvalé bydliště, finanční částku pak získají rodiče, se kterými děti žijí ve společné domácnosti.

Příspěvek ve výší 5 tis. Kč se ale dočkal i poměrně široké kritiky. Opozici se tak nelíbí např. omezení příspěvku věkem dětí, resp. to, že bude vyplácen jen rodinám s dětmi do 18 let. „Tlačili jsme na to, aby příspěvek byl třeba alespoň pro všechny, co mají děti na vysokých školách, tedy studenty do 26 let. Ani to vláda nebyla schopná reflektovat,“ uvedl tak např. Aleš Juchelka (ANO), člen sněmovního sociálního výboru. Právě zástupci ANO a také SPD by chtěli pomoc, kterou považují za nedostatečnou, navýšit, v této podobě označují příspěvek za kapku v moři, vzhledem k tomu, že řada rodin je již v existenční nouzi. Podle zástupců organizace Člověk v tísni je naopak problémem široké nastavení podpory, údajně by bylo lepší častější rozdělení méně peněz.

Vláda však systém pomoci rodinám hájí. Premiér Fiala zopakoval, že pomoci se dostane všem potřebným a společně s dalšími ministry vyzdvihl např. trojí zvýšení důchodů během tohoto roku, ale také růst slevy na poplatníka nebo snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Na všechna tato opatření bylo ze státního rozpočtu již vyčleněno kolem 100 mld. korun. Jurečka pak přímo uvedl, že mimořádný příspěvek je určena na podporu nízko- a středně-příjmových rodin s průměrnou mzdou, tudíž o plošnou podporu se v žádném případě nejedná. Odmítl také srovnání s v minulosti tolik kritizovaným rouškovným. „Rouškovné bylo vypláceno v době, kdy byla inflace kolem 2 %, důchody byly pravidelně valorizovány. Příspěvek byl přitom vyplácen všem důchodcům. My ale podporujeme rodiny v době, kdy inflace přesáhla 17 %, míříme na rodiny, které jsou nejvíce zranitelné a zasažené,“ shrnul.

Problémy, problémy a… problémy

Dle slov ministra by žádost většina rodičů měla zvládnout podat online, a to za využití tzv. elektronické (bankovní) identity. Pokud existují rozpory, kdo je právním zástupcem dítěte, mají pomoci Czech Pointy. V obou případech ale během včerejšího dne vznikaly různé potíže, aplikace měla výpadky a přihlášení přes e-identitu se opožďovalo. Problém prý nastal v komunikaci mezi servery, za což se následně Jurečka omluvil s tím, že plynulý chod lze čekat po snížení prvotního náporu. „Je to největší krok z hlediska počtu lidí, kteří začínají elektronicky komunikovat se státem, jsou tu kapacitní limity, ale pracujeme na tom, abychom je odstranili,“ ubezpečil.

S problémy se ale potýkali i úředníci na Czech Pointech – ti totiž v mnoha případech dostali pokyny s potřebnými postupy doslova na poslední chvíli. To nakonec přiznal i Jurečka, ovšem s tím, že jeho resort je rozesílal již před dvěma týdny.

Podmínky a postup žádosti

Příspěvek bude vyplacen rodinám, které kromě naplnění výše zmíněných podmínek měly v loňském roce maximální hrubý příjem ve výší 1 mil. Kč. Oprávněnost žádosti s ohledem na příjem bude kontrolovat automaticky ČSSZ a finanční úřady, kdy informace od žadatelů budou ověřovány. Za neoprávněnou žádost pak hrozí postih, pokud tedy dávku získá člověk neoprávněně, hrozí mu její odebrání i další postih. Naopak je-li žádost zamítnuta, lze ji dle správního řada rozporovat – odvolat se. V rámci správního řízení tedy bude žádost individuálně posouzena a v perspektivě nově doložených informací může být rozhodnutí přehodnoceno.

Dávka by pak měla být vyplacena oprávněným žadatelům nejpozději do 30 dnů od podání žádosti, dle Jurečky se ale všichni budou snažit, aby lidé dostali peníze co nejdříve, ideálně v řádech jednotek dnů.

Podávat žádost o tento mimořádný příspěvek nemusí rodiče, kteří čerpají příspěvek na dítě, těm totiž dávka připadne automaticky.