Úsporný tarif schválen – vláda představila jeho přesné parametry

ČESKO – Včera prošel vládou návrh tzv. úsporného tarifu, který je určen na pomoc domácnostem v souvislosti s rapidně rostoucími cenami energií. Jaké jsou jeho konkrétní parametry?

Ačkoliv spotřeba domácností se velmi liší a roli hraje např. typ bydlení (v panelovém domě, v bytovce, rodinném domě), způsob vytápění, ale např. i doba, kdy si lidé pořizovali spotřebiče (ty novější jsou úspornější), aktuálně je zřejmé, že hradit účty za energie bude minimálně v dohledné době problém téměř pro každého. Běžné domácnosti, které využívají elektřinu ke svícení a provozu obvyklých spotřebičů, spotřebují kolem 3 megawatt hodiny ročně, v roce 2021 za tento odběr zaplatily v průměru kolem 12 tisíc Kč., letos to bude cca dvojnásobek a v roce následujícím by měla celková částka dle odhadů přesáhnout i 30 tisíc Kč. Není tedy divu, že vláda intenzivně jednala o tom, jakou pomoc domácnostem poskytnout – výsledkem pak je tzv. úsporný tarif.

Co je „úsporný tarif“?

Nařízení, jež nastavuje podmínky úsporného tarifu, je určeno na podporu všech domácností v nadcházející topné sezoně. Průměrná domácnost pak díky tomuto tarifu ušetří v průměru kolem 15 tis. Kč. Každý privátní odběratel by měl ale v následující topné sezoně dosáhnout na pomoc ve výši alespoň 11 tis. Kč. Konkrétní výše příspěvku se bude odvíjet od toho, jakou spotřebu domácnosti mají, resp. od původního energetického tarifu a spotřeby. Nárok si domácnosti budou moci (ryze informativně) spočítat na kalkulačce, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu v následujících dnech zveřejní na svých webových stránkách.

„Úsporný tarif bude domácnostem poskytnut automaticky a v souladu s ním budou odběratelům upraveny zálohy. Z faktury bude jasně vidět, o co jsou zálohy sníženy na základě této státní pomoci. Občané nemusí tedy nic počítat a ani o nic žádat,“ ubezpečil pak i premiér Petr Fiala (ODS). Nárok na pomoc v podobě čerpání úsporného tarifu budou mít všechny domácnosti, které jsou připojeny k elektrické síti, z tarifu však budou vyjmuty firmy, rekreační objekty a nebude jej možné užívat ani na dobíjení elektromobilů.

Kritika: pomoc přichází pozdě, je malá a zbytečně plošná

Vláda na pomoc občanům v souvislosti s růstem cen energií uvolní 66 mld. Kč, na pomoc domácnostem bude určeno z tohoto objemu 40 mld. Kč. Část příspěvku v rámci úsporného tarifu by měla domácnostem přijít již letos prostřednictvím smluv na odběr elektřiny (a to cca 40 % celkové poskytované částky), zbytek pak příští rok (tehdy by již pomoc měla být poskytována již přes jednotlivé komodity – elektřinu, plyn a teplo). Vládní pomoc by pak poprvé měla být patrná na fakturách za říjen. Podle opozice se však jedná o krok, který přichází pozdě a je nedostatečný. „Vláda to nechala úplně vyhnít a přichystala naprosto směšnou pomoc na podzim tohoto roku. Bude to pomoc pod rozlišovací schopnost jakékoliv domácnosti,“ uvedl tak např. někdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Dle dalších kritiků (a třeba i dle NERV) je pak úsporný tarif zbytečně plošně zaměřený a výhody z něj budou mít i domácnosti, které příliš pomoci nepotřebují. To sice zástupci vlády do jisté míry připouštějí, poukazují ale na další formy pomoci cílené. „Stát bohužel nyní nemá dostatek informací k tomu, aby více pomoc zacílil. Další opatření jsou ale méně plošná, např. pomoc rodinám s dětmi, dále příspěvek na bydlení a další možné pomoci sociálních dávek, doplatek na bydlení apod. Sada různých opatření je široká. Děláme také vše pro to, abychom měli pro příští projekty dost dat, aby lidé nemuseli nic znovu dokládat a my mohli poskytnout cílenější pomoc,“ shrnul ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).