Vláda přehlasovala prezidentské veto, platby za státní pojištěnce se do konce roku sníží

ČESKO – Novela o snížení plateb za státní pojištěnce se stala předmětem sporu už během prvního schvalování tohoto návrhu zákona. Ačkoliv jej poslanci prosadili, prezident Zeman jej vetoval. Také opozice měla k novele řadu výhrad, a tak se opakované hlasování protáhlo z pátku až do soboty. Ke snížení plateb zdravotním pojišťovnám ale nakonec dojde.

Záměr vlády je v případě již prosazené novely zákona jasný – snížením plateb za státní pojištěnce (tedy důchodce, děti, seniory a nezaměstnané) ze současných skoro 2 tisíc měsíčně na necelých 1 500 Kč chce ušetřit za celý rok cca 14 mld. korun. Právě tato úspora se však stala předmětem vleklého sporu mezi vládnoucí koalicí, opozicí a prezidentem. Vedle snížení plateb za státní pojištěnce novela zavádí také automatickou valorizaci plateb, takže na původní hodnotu se vrátí již v lednu, od roku 2024 pak porostou o inflaci a o polovinu růstu reálné mzdy.

Ohrozí snížení plateb chod zdravotnictví?

Už původní prosazování návrhu bylo plné obstrukcí, prezident normu kritizoval, protože by dle jeho názoru mohla znamenat zhoršení dostupnosti a kvality péče, tytéž argumenty volila i opozice, která návrh již dříve blokovala. Debatu ve Sněmovně pak protahovala obě opoziční hnutí, ANO i SPD, která opakovala své již mnohokrát vyřčené – snížení plateb by údajně mělo ohrozit fungování zdravotnictví, jelikož se nemocnice musí potýkat nejen s rostoucí inflací, ale také vyššími platbami za energie. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO, Alena Schillerová, pak v rámci debaty tvrdila, že nejenže budou peníze chybět nemocnicím kvůli růstu inflace (ta má konce roku dosáhnout až ke 20 %), jelikož rostou ceny úkonů, energií, ale třeba i potravin, ale že i pojišťovny skončí s finančními prostředky v minusu. Koalice však všechny obavy vyvrací jako liché s tím, že pojišťovny mají peněz dostatek. „Zdravotní pojišťovny disponují na svých účtech 60 mld. Kč v rezervách, těch 14 mld. je vůbec nemůže ohrozit, totéž platí i pro dostupnost péče a její kvalitu,“ uvedla přímo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová-Adamová (TOP-09).

Vzhledem k tomu, že bylo nutné přehlasovat již prezidentské veto, pro přijetí normy bylo třeba101 hlasů – tedy ne jen prostá většina přítomných jako při běžném projednávání. Koalici pak přehlasování prezidentského veta trvalo více jak 9 hodin a vládní návrh nakonec podpořilo 104 poslanců.

Stát hradí zdravotní pojištění za cca 6 mil. lidí, platby za ně tvoří čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění. Úspora ve výši 14 mld. pak tvoří jen 3 % z celkového objemu peněz ve zdravotnictví.