Ceny plynu i elektřiny klesají – kvůli celoevropskému záměru řešit jejich zastropování. Proč zatím nejásat?

Česko – Když v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. Za STAN) na tiskové konferenci k situaci v energetice oznámil, že svolá mimořádnou Radu ministrů pro energetiku, pravděpodobně netušil, jaký zvrat následně na burzách nastane – včera totiž poměrně značně „spadly“ ceny plynu i elektřiny. Dle analytiků to však zatím není dostatečný důvod k radosti.

Síkela v pondělí vysvětlil, že evropský trh s energiemi začíná být dysfunkční a je třeba hledat celoevropské řešení. Proto se dle vlastních slov rozhodl svolat mimořádnou Radu ministrů pro energetiku, a to na pátek 9. září 2022. „Trh s elektřinou sloužil Evropanům 30 let, umožnil tlačit ceny energií níže, umožňoval nám být efektivní. Ale nyní trh s energiemi – přestože někteří ještě minulý týden tvrdili, že systém nemůže přestat fungovat – skutečně zamrzl. Proto ho musíme opravit,“ shrnul tak Síkela s tím, že je zároveň nezbytné vyvrátit celou řadu různých nepravda, které se v dané souvislosti začaly šířit. „První důvod nastalého stavu opravdu není Green Deal, jsou tu totiž jasné korelace mezi vývojem ceny plynu a tím, jak Gazprom škrtil průběžně dodávky. Evropa se dopustila minimálně jedné velké chyby: byla naivní v tom, že považovalo Rusko za spolehlivého partnera a založila evropskou energetickou bezpečnost na levných dodávkách plynu z Ruské federace,“ vysvětlil také.

Skokový pokles

Den po Síkelově oznámeném záměru, že se ceny energií začnou řešit v celoevropském měřítku – a např. i tak, že by došlo k jejich komplexnímu zastropování – však trh zareagoval. Velkoobchodní ceny energií tak již včera výrazně klesly. Ceny plynu se z rekordních výšin snížily o 11 %, elektřina zlevnila ještě mnohem více:  1 MWh se na Středoevropské burze v Praze obchodovala cca za 600 eur, přitom v pondělí se ještě jednalo o částku přes 1 000 eur. Obrat pak dle analytiků skutečně vyvolala snaha evropských politiků řešit energetickou krizi. Ceny na trhu s energiemi jsou ale dle jejich názorů nyní mimořádně nestabilní. „Dnešní pokles toho mnoho neřeší, dočkali jsme se sice poklesu z hvězdných úrovní, ale cena silové elektřiny byla v době covidové pandemie kolem 20-30 eur za jednu megawatthodinu, nyní se pohybuje na úrovni 500 eur,“ shrnul tedy analytik Jiří Tyleček.

Doprava v ohrožení?

Některé subjekty se nyní ale nepotýkají jen s vysokými cenami energií, ale i s tím, že nemají dodávky vůbec zajištěné. To je i případ české Správy železnic, která zatím na příští rok neuzavřela žádný kontrakt na dodávku elektrické energie pro provoz vlaků – jejím největším odběratelem jsou přitom České dráhy. Ministerstvo dopravy ale ujišťuje, že elektřina bude a doprava není nijak ohrožena. „Doposud byla praxe taková, že se podařilo zajistit dodávku s cenou platnou pro celý rok, nyní se bude muset od této praxe upustit,“ shrnula mluvčí Správy železnic Nela Friebová.