Připravte si svou domácí zmrzlinu. Její výroba je skvělý způsob, jak zabavit děti

Výroba vlastní domácí zmrzliny má řadu výhod. Na rozdíl od kupované zmrzliny přesně víte, jaké suroviny jste použili. Určitě dáte přednost ovoci před umělými příchutěmi a nebudete holdovat nejrůznějším ztužovačům. Naopak nebudete šetřit skutečným ovocem. Vznikne vám tedy nejen osvěžující, ale také zdravá pochoutka. Domácí zmrzlina je rovněž výborná k zužitkování přebytků ovoce ze zahrádky. Navíc její výrobou zcela určitě zabavíte své ratolesti, což není nikdy na škodu.

Jak jsme již dříve psali, rozlišujeme tři základní druhy zmrzlin, resp. zmrzlinových krémů: mléčné, s rostlinným tukem a vodové.

V rámci domácí výroby rostlinný tuk zpravidla nepřipadá v úvahu, takže si můžeme vybrat, jestli se pustíme do zmrzliny s mléčným výrobkem (např. jogurtem, tvarohem, zakysanou smetanou či smetanou ke šlehání), nebo zůstaneme pouze u ovocné šťávy či ovoce samotného.

Ovocný sorbet

V podstatě se jedná o ovoce, které nejdříve nakrájíme na malé kousky, zmrazíme a až následně rozmixujeme. Je důležité vystihnout správný okamžik zmrazení, aby se kousky ovoce podařilo ještě bez problémů rozmixovat. Odhadem se jedná o 3 až 4 hodiny. Záleží však na typu ovoce a velikosti jeho kousků a rovněž na výkonnosti našeho mrazáku. Výborný sorbet je např. malinový, citrónový, meruňkový či mangový. Chybu neuděláte ani když použijete červený či černý rybíz. U červeného rybízu mohou být problémem zrníčka, takže bude možná nutné ovoce přepasírovat a použít šťávu. Pokud chcete mít zmrzliny více, můžete zkusit náš recept s vodou.

Recept

Přibližně 300 ml vody

2 banány

Cukr nebo med

Zvolené ovoce

Citrónová šťáva

Postup

Sladké banány zmrzlinu přisladí, takže o to méně bude potřeba doslazovat cukrem. Vodu zahřejeme, rozpustíme v ní cukr, případně med. Necháme vychladnout, vmícháme do ní nadrcené ovoce a citrónovou šťávu. Směs dáme zmrznout. Nakonec rozmixujeme a podáváme na talířku nebo třeba v pohárových sklenicích. Nejlépe chutná nikoli ihned po vytažení z mrazáku, ale když se nechá cca 5 minut „povolit“.

Tip

Pokud chcete zabavit děti, použijte nejrůznější formičky či tvořítka. Úplně stačí ovoce rozmixovat, přisladit např. medem, případně přidat tvaroh, smetanu. Následně hmotou naplnit tvořítka a opět je uložit na mrazák. A klasický nanuk je na světě.

Pokud se chcete dozvědět více o zmrzlině z obchodu, čtěte také:

Zmrzliny. Letní pochoutka, nebo podpásovka pro náš žaludek?