Česko se dle premiéra připravuje na národní řešení cen energií, zítra o nich bude jednat i EU

ČESKO – Již zítra by se mělo uskutečnit jednání rady ministrů pro energetiku v EU – zástupci jednotlivých členských zemí by měli jednat o tom, jak jednotně přistoupit ke stávající energetické krizi. Různých návrhů již existuje několik, ovšem nelze předvídat, zda (a na čem přesně) se státy Unie dokáží skutečně shodnout. Premiér Petr Fiala (ODS) proto ubezpečuje, že Česko pracuje i na národním řešení, které to evropské buď doplní, nebo jej zastoupí. Za tímto účelem již byla zřízena i koordinační skupina při Úřadu vlády a její náplní práce je právě sestavování návrhů řešení vysokých cen energií.

Evropské řešení…

„V pátek uvidíme, k čemu se nám podaří dospět na evropské úrovni. Následovat bude potom představení národního řešení, které bude to evropské doplňovat, nebo nahrazovat,“ uvedl tedy přímo premiér s tím, že dle jeho názoru podpora celoevropského řešení napříč zeměmi Unie sílí. Na stole přitom „leží“ základní dvojice možných řešení, která již dříve předeslal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN). Evropská rada tedy bude primárně řešit buď oddělení cen plynu od cen závěrné elektrárny určující ceny elektřiny, nebo stanovení maximálních cen všech jiných výrob elektřiny vyjma plynové.

K tomu, aby boj s cenami energií byl řešen na celoevropské úrovni, vyzývají i odborníci a politici napříč celou Evropou. „Evropské jednání musí přinést řešení, veškeré kroky na národní úrovni hasí jen důsledky a mají omezené finanční mantinely. Potřebujeme shodu evropské sedmadvacítky a mít řešení třeba zastropování cen plynu, nebo oddělení cen plynu a elektřiny,“ shrnul přímo ministr práce a sociálních věcí Marina Jurečka (KDU-ČSL). Kroky v rámci jednotné Unie by přitom i podle analytika Jiřího Tylečka mohlo být navzdory obavám docela rychlé. „Pokud skutečně přijde řešení na evropské úrovni, mohlo by to být relativně rychlé, mohl by ale nastat problém s tím prosadit jej. Nakonec tak řešení může mít formu nějakého celoevropského doporučení, i to by však mohlo mít nějaké pozitivní dopady,“ vysvětlil.

Řešení pro Česko

Kromě kroků v rámci Evropské unie pak česká vláda uvažuje o dalších možnostech, jak energetickou krizi brzdit. Zatímco národní plán zatím představen nebyl, ministr Síkela v souvislosti se zajištěním dodávek energií pro veřejné instituce, jako jsou např. úřady, nemocnice, ale také školy či školky, uvažuje o zřízení státního obchodníka s energiemi, ideálně v podobě agentury. „Já teoreticky dokonce mohu pověřit na základě mandátní smlouvy jiného zkušeného obchodníka s energiemi tím, aby nejnutnější úkony, tedy nakoupení energií, provedl,“ vysvětlil pak základní princip ministr v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Jak ale doplnil analytik Tyleček, příliš velký rozdíl v tom, zda nakoupí agentura, nebo jednotlivé organizační složky státu, není – pokud by tento nákup následně vláda finančně zadotovala.  „Státní obchodník stejně musí vstoupit na trh a tam za tržní cenu nakoupit, zatím tedy není zřejmé, v čem by taková agentura mohla být přínosem,“ uzavřel s tím, že z hlediska dlouhodobějšího by asi nejvhodnějším řešením bylo, kdyby ČEZ, který je nyní polostátní (resp. stát disponuje většinou akcií), plně převzal stát a na tomto základě dál budoval kritickou infrastrukturu.