Počty kyberpodvodů meziročně rostou, nejzranitelnější jsou senioři. Otestujte svou vlastní odolnost

ČESKO – Především seniorská populace se často stává terčem celé řady podvodů. Není tedy divu, že nyní se právě tímto směrem zaměřuje čím dál vyšší míra těch, kteří se zaměřují na kyberpodvody, kvůli nimž lidé mohou přijít i o celoživotní úspory. Jaké triky jsou nejčastější a čemu se vyvarovat?

Nejen policisté, ale i banky evidují v posledním roce enormní nárůst kybernetických podvodů v jejichž důsledku dle aktuálních dat podvedení přicházejí v průměru o více jak 160 tisíc Kč. Již poměrně běžným trikem je snaha vylákat skrze podvodné webové stránky citlivé údaje, resp. přihlašovací údaje k bankovnímu účtu, ovšem novinkou, kterou nyní podvodníci využívají, je i podpora na bydlení, potažmo zneužití této nabídky k vylákání osobních dat. „Phishing, který sliboval dávky z ministerstva práce a sociálních věcí, napodoboval stránku této instituce a přiměl poškozeného uvést všechny přihlašovací údaje do jeho bankovnictví, a tím vlastně umožnil podvodníkům neomezeně ovládat jeho účet,“ shrnul Stanislav Kovárník, vedoucí oddělení kybernetické kriminality jihomoravské policie.

Hojně se objevují ale také podvody stavící např. na dědictví z Kanady (kdy podmínkou pro jeho získání je úhrada statisíců korun k zahájení dědického řízení), na různých typech výher, nebo dokonce vydírání. Přesně to jsou dle policie aktuálně nejčastější způsoby podvodného vylákání peněz či získání přihlašovacích údajů k internetovému bankovnictví.

Rapidní nárůst podvodů

Jen jihomoravští policisté evidují v meziročním srovnání více jak 70% nárůst podobných zločinů a kyberpodvodů – těch zaznamenali v roce 2021 na 296, kdy celková škoda vyšplhala k 87,5 milionům korun, v roce 2022 (potažmo jen v jeho prvních osmi měsících) se již jedná o 492 souvisejících případů s celkovou škodou dosahující k téměř 126 milionům korun. Ačkoliv policie jednotlivé případy samozřejmě řeší, šance, že by podvedení lidé získali své peníze zpět, je v podstatě nulová. To ostatně pro ČT potvrdil i Kovárník. „Šance na získání těch finančních prostředků zpět je minimální, a to vzhledem k tomu, že existují okamžité převody z účtu na účet,“ upřesnil. To nakonec přiznávají i policisté, dle nichž je jedinou efektivní cestou, jak se podobným podvodům bránit, prostě enormní opatrnost. Ačkoliv za kyberpodvody, a zejména pak ty závažné, totiž jejich pachatelům může hrozit až 10 let vězení, rozpletení tohoto typu organizovaného zločinu je velmi obtížné. Není tedy divu, že podobné případy bývají často i odloženy.

Před kyberútoky a různými podvodnými nabídkami přitom varují již i některé banky – dle jejich dat totiž v důsledku těchto zločinů jen jejich klienti každý měsíc přicházejí v součtu až o vyšší jednotky milionů korun. Nejzranitelnějšími jsou pak senioři, kteří nejsou v internetovém prostředí tolik zběhlí a snadno podlehnou třeba i nátlakovým podvodným telefonátům.

Vzhledem k rapidnímu nárůstu těchto zločinů již dokonce Česká bankovní asociace ve spolupráci s Policií České republiky spustila kampaň #nePINDdej a také online test, v němž si každý může hravou formou otestovat, nakolik odolný vůči kyberpodvodům je. Na příslušném webu jsou také shrnuty všechny podoby aktuálních typů podvodů a je shrnuto tzv. Desatero bezpečnosti na internetu.