Premiér Fiala promluvil k národu a vyzval k omezení plýtvání. „Předvolební kampaň,“ tvrdí opozice

ČESKO – V neděli večer již potřetí ve své funkci využil premiér Petr Fiala (ODS) možnosti promluvit k národu. Tentokrát se jeho projev týkal explicitně jen řešení energetické krize, a to v souvislosti s faktem, že vláda schválila zastropování cen energií pro nadcházející topnou sezonou. Ačkoliv projev byl stručný a věcný, na rozdíl od politologů, kteří jej hodnotí vesměs kladně, na premiérovi opozice doslova „nenechala nit suchou“…

Fiala svůj projev uvedl tím, že s blížící se topnou sezonou mohou mnozí propadat pochybnostem, zda vůbec nějak zvládnou nadcházející zimu. I proto se dle vlastních slov rozhodl tyto obavy zmírnit. Ostatně, vláda v minulém týdnu přistoupila k mimořádnému rozhodnutí a zastropovala ceny energií pro domácnosti, živnostníky a malé a střední firmy a také poskytovatele veřejných služeb, jako jsou školy, nemocnice či ústavy sociální péče, a zajistil i pomoc pro průmyslová odvětví. Ačkoliv stát bude muset rozdíl v cenách distributorům doplatit ze státního rozpočtu (jedná se řádově o cca 100 mld. Kč), Fiala také stručně shrnul způsoby, jak toto provede. A nakonec doplnil, že by se nikdo neměl obávat, že nezvládne zimu. „Vláda zajistila dostatek plynu, máme téměř plné zásobníky, je také nakoupena rezerva zemního plynu a v Nizozemsku byl otevřen nový LNG terminál, který pokryje až třetinu české spotřeby.“ Ubezpečil tak, že nehrozí fatální nedostatek energií. Vláda pak zároveň údajně dělá vše pro to, aby se Česko co nejdříve stalo energeticky suverénním státem, což je jediná možná – avšak na realizaci i časově náročná – cesta.

Pomoc (téměř) pro každého

Ačkoliv zastropování cen energií je aktuálně asi tím nejvíce skloňovaným krokem vlády, faktem je, že koalice se snaží pracovat i na dalších podpůrných řešeních. „Zastropování cen elektřiny a plynu dává každému jistotu, že zvládne zimu a celou topnou sezonu. Není to ale jediná pomoc od státu – minulý týden byla zahájena masivní informační kampaň, jejímž cílem je seznámit všechny, kteří by to mohli potřebovat, s programem sociální pomoci. Jedná se o tzv. Deštník proti drahotě, což je cílená pomoc pro všechny, kdo se dostanou do složité ekonomické situace,“ objasnil premiér a také občany Česka vyzval, aby se nezdráhali těchto možností pomoci využít, jelikož v současné situaci není ostych namístě.

Na druhou stranu však z úst premiéra zaznělo, že kus určité odpovědnosti je na každém jednotlivci. A tak všechny požádal, aby se zamysleli nad tím, zda s energiemi hospodaří správně a zda by nebylo možné nějak ušetřit a energiemi neplýtvat. „Rozumné hospodaření s plynem i elektřinou ze strany každého z nás bude mít tři různé, ale výhradně pozitivní efekty. V prvé řadě ušetříme vlastní peníze, v řadě druhé ušetříme společné peníze a v řadě třetí pomůžeme průmyslu a ekonomie. Chci vás poprosit, abyste to měli na paměti a dle toho jednali, budu důsledně trvat na tom, aby stát a jeho instituce šly příkladem,“ uzavřel Fiala s tím, že tento rok není a nebude jednoduchý, ale je přesvědčen, že vše úspěšně zvládneme.

Zase všechno špatně?

Zatímco pak např. dle politologa Daniela Kroupy z UJEP byl Fialův projev nesmírně věcný a potřebný, opozice nešetřila kritikou. Dle zástupců SPD a ANO mohl premiér s projevem počkat až po blížících se komunálních volbách, jelikož takto se jednalo jen o předvolební spot. „Komické je, že podobný projev před volbami měl předchozí předseda vlády, Andrej Babiš, takže zvláště ze strany ANO by se touto námitkou mělo šetřit,“ kontroval pak Kroupa.

Karel Havlíček (ANO), někdejší ministr průmyslu a obchodu, také poznamenal, že nechápe, proč premiér mluvil o úsporách, ale nic pro ně sám neudělá. „Náš pozměňovací návrh dával vládě možnost zastropovat tu pomoc, kdy do 80 % spotřeby by to bylo za dotovanou cenu, zbytek by byl za cenu novou, aktuální,“ upřesnil.

Dle slov Kroupy lze pak o celém projevu říci, že nebyl žádnou předvolební propagandou, premiér se obracel na občany s tématy, která každého zajímají a neměla by být předmětem nějakých zvláštních  politických sporů.