Rozhledna Kozákov: Zažijte úchvatné výhledy na Český ráj

Vyšlápněte si s námi na nejvyšší vrchol Českého ráje, Kozákov, a pak ještě kousek výš, na rozhlednu Kozákov. Železná dáma vám ze své vyhlídkové plošiny nabídne velkolepý zážitek z kruhového výhledu nejen na Český ráj, ale také na krkonošské a jizerskohorské vrchy. Zastavte se a dopřejte si pohled na pestrou českou krajinu plnou barev a zapomeňte při tom alespoň na chvilku na denní starosti. 

Rozhledna Kozákov je dominantou Českého ráje

Hora Kozákov se svou nadmořskou výškou 744 metrů je nejvyšším vrcholem Semilska a zároveň malebné, pozoruhodné a nejatraktivnější krajiny zvané Český ráj. Pokochejte se tímto rájem z rozhledny Kozákov, 48 metrů vysoké kovové věže. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 24 metrů, na kterou vystoupáte po 124 schodech, se vám naskytne nádherný kruhový výhled na další pohoří – Krkonoše, Jizerské hory, Orlické hory nebo vrcholky Českého středohoří.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Kozákov (744 m) - pohled z vrcholu k západu. Autor: MartinVeselka. Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Kozákov (744 m) – pohled z vrcholu k západu. Autor: MartinVeselka. Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Vrch Kozákov je plný zážitků, poznejte je

Výlet na rozhlednu Kozákov, stojící na stejnojmenném vrchu, potěší milovníky výhledů a přírody; na své si zde přijdou také rodiny s dětmi i sportovci. Najdete tu skvělé dřevěné dětské hřiště, geopark, který prezentuje nerosty Kozákovska, a krásné okolí s loukami. Místo je také oblíbeným startovištěm pro paraglidisty a pokud rádi lyžujete, vyrazte na severovýchodní svah, kde je ski areál Kozákov, který díky rozmanitému profilu sjezdovek nabízí využití jak rodinám s dětmi, tak také náročnějším lyžařům.
Prozkoumejte okolí po naučné stezce Kozákov. Okružní trasa je dlouhá necelé tři kilometry a cestou potkáte informační tabule, které vás seznámí s mnoha zajímavosti vrchu Kozákov a jeho okolí.

Zamilovali jste si Kozákov? Ubytujte se!

Zalíbilo se vám zde a chcete tu pobýt delší čas? To můžete, protože hned vedle rozhledy je Riegrova turistická chata, postavená v roce 1928 a rekonstruovaná v roce 2003. Nabízí ubytování a občerstvení v restauraci nebo v kiosku Kozáček, odkud je nádherný výhled do kraje.

Vyhlídková věž na Kozákově u Semil. Foto: Jan Matoušek
Vyhlídková věž na Kozákově u Semil. Foto: Jan Matoušek

Kudy se vydat na rozhlednu Kozákov?

Na vrch Kozákov můžete vyrazit pěšky i na kole z několika směrů po značených turistických stezkách:

  • žlutá značka vede ze Semil nebo Loktuše
  • po modré značce se můžete vydat ze Sedmihorek nebo Železného Brodu
  • po zelené značce ze Záhoří
  • Kozákov také protíná červená turistická značka „Zlatá stezka Českého ráje”, která spojuje nejvýznamnější místa Českého ráje
  • příznivci jízd na kole mohou využít cyklotrasu č. 4006.

U Riegrovy chaty se nachází i parkoviště, takže se na horu Kozákov dostanete pohodlně i autem.

Turistické informace

Aktuální otevírací dobu na rozhlednu Kozákov a cenu vstupného si ověřte na internetových stránkách Riegrovy chaty.

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Semily
Obec: Chuchelna

Kontakt

Riegrova chata Kozákov
Komárov 45
513 01 Semily

tel.: +420 773 090 781
e-mail: info@chata-kozakov.cz
www.chata-kozakov.cz

Tip na fajn výlet

Prozkoumejte skalní hrad Vranov, tajemnou zříceninu zvanou Pantheon na Maloskalsku. Stojí na vysokém útesu nad řekou Jizerou v půvabné krajině Českého ráje.