Speciální obálky pomáhají zachraňovat životy nejen seniorů. Možná vás překvapí, kam obálku doma umístit

Situací, kdy lidský život vyhasne zbytečně jen proto, že v rozhodnou dobu nebyl po ruce nikdo, kdo by poskytnul potřebné informace o nemocném, není málo. Nemusí se jednat pouze o seniory. Náhlý zdravotní kolaps může totiž potkat každého. Senioři a chronicky nemocní lidé jsou však nejvíce ohroženou skupinou. Právě v takových situacích může sehrát zásadní roli informační obálka. Co je hlavním principem tohoto projektu? Zapojte do něj své blízké, není to nic složitého.

Zásadní informace na jednom místě

Již dalším rokem běží užitečný a úspěšný projekt s názvem IN.F.Obálka. Zkratka znamená „INformace jako Forma Ochrany“. Jedná se o projekt Moravskoslezského kraje realizovaného za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí. Projekt je užitečnou inspirací i pro další kraje.

Hlavní myšlenkou je vybavit občany speciální obálkou, která by v krizové situaci umožnila předání zásadních informací o zdravotním stavu pracovníkům složek záchranného systému (tedy tzv. záchrance, hasičům a policii), kteří jsou o projektu informováni.

Obsah obálky

IN.F.Obálka je plastová obálka, která obsahuje informační leták s pokyny k vyplnění, formulář k vyplnění, propisku, magnetku nebo samolepku s nápisem: Zde je IN.F.Obálka a s telefonními čísly na složky záchranného systému. Obálka obsahuje důležité údaje o zdravotním stavu, užívaných lécích, kontaktech na příbuzné či blízké v případě, že se senior v domácnosti ocitne v nebezpečí či ohrožení života.

Když jde o vteřiny

IN.F.Obálka může přispět k efektivnímu zajištění pomoci v situaci tísně, ohrožení zdraví nebo života. Pro pracovníka záchranky či třeba i hasiče je zásadní dozvědět se co nejdříve, že člověk, který upadl, je např. diabetik. V případě hypoglykemického stavu totiž stačí pouhé podání slazeného nápoje nebo trochy cukru. Toto platí, pokud je pacient při vědomí, jinak by se mohl udusit. Jestliže je v bezvědomí, musí mu být aplikována injekce hormonu glukagonu. Když se pomoc dostaví byť jen o pár minut později, dochází k odumírání mozkových buněk a nevratnému postižení nebo smrti.

Na dveře a do lednice

Plastovou obálku s vyplněnými údaji se doporučuje vložit do lednice, nejlépe do vnitřní přihrádky dveří. Samolepkou nebo magnetkou pak označit dveře lednice nebo dveře z vnitřní strany bytu, takže pracovnicí záchranných složek budou ihned vědět, že v lednici najdou obálku.

Proč právě do lednice?

Jednak proto, že lednici má opravdu každý a také proto, že se jedná o relativně bezpečné místo.  V případě požárů totiž údajně vydrží informace v obálce v lednici nejdéle neporušené.

Kde obálky získat

Seniorské obálky můžete v Severomoravském kraji získat na svém městském či obecním úřadě, u poskytovatelů sociálních a zdravotnických služeb, v knihovnách, seniorských klubech. Avšak i tehdy, pokud nejste z tohoto kraje, využijte myšlenku záchranné obálky. Vytvořte si ji sami, výrazně ji označte a umístěte na viditelné místo. Případně podobné informace vytiskněte na malou kartičku a vybavte jí svého seniora, aby ji nosil stále u sebe, např. v dokladech či peněžence.